Ρυζόπιτα νηστίσιμη

Υλικά:

Για το μείγμα ρυζιού:
14 φύλλα κρούστας
500 γραμ. ρύζι γλασέ (περίπου 2 μεγάλα φλ. τσαγιού)
4 + 1/2 φλ. τσαγιού νερό
λίγο αλάτι
1 πακέτο βιτάμ
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 δόσεις άρωμα βανίλιας
1 φακελάκι ξανθές σταφίδες
μισό κουταλάκι κανέλα σκόνη


.

Για το μείγμα των καρυδιών:
2 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα τριμμένη
1 φλ. ζάχαρη
μισό κουταλάκι κανέλα σκόνη
(Για όποιον δεν προτιμά την πολύ γλυκιά γεύση, ας μειώσει την ποσότητα της ζάχαρης, δηλαδή 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη στο μείγμα των καρυδιών).
Εκτέλεση:
Βάζουμε το νερό με λίγο αλάτι να βράσει και προσθέτουμε το ρύζι. Αφήνουμε να σιγοβράσει ώσπου να μαλακώσει και να “πιει το νερό” του. Ρίχνουμε το μισό βιτάμ, το 1 φλιτζάνι ζάχαρη, τις 2 βανίλιες, τις σταφίδες, και λίγη κανέλλα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε 2 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα τριμμένη, 1 φλιτζάνι ζάχαρη και λίγη κανέλα.
Αλείφουμε ένα ταψάκι με βιτάμ. Στρώνουμε κάτω 3 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα. Πασπαλίζουμε με το μείγμα των καρυδιών. Βάζουμε από πάνω 2 φύλλα βουτυρωμένα και ρίχνουμε ένα μέρος από το μείγμα του ρυζιού. Από πάνω βάζουμε άλλα 2 φύλλα βουτυρωμένα. Συνεχίζουμε με καρύδια, άλλα 2 φύλλα, ρύζι… πάλι 2 φύλλα, καρύδια και πάλι ρύζι… Κανονίζουμε τις στρώσεις ώστε να έχουμε τρεις στρώσεις ρύζι, με το ρύζι στην τελευταία στρώση.
Τέλος καλύπτουμε με 3 φύλλα βουτυρωμένα, χαράζουμε την πίτα μας, την ραντίζουμε με λίγο νερό και σιγοψήνουμε στους 160 βαθμούς, περίπου 50 λεπτά, ώσπου να ροδοκοκκινήσει.

Διαβάστε Επίσης  Μονή Αγίας Ειρήνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *