Τέσσερα μυστικά για καλλιέργεια μπάμιας

Η μπάμια είναι ετήσιο φυτό καλοκαιρινής εποχής που καλλιεργείται για τους τριχωτούς επιμήκεις καρπούς

που αποτελούν την πρώτη ύλη σε πολλές και αγαπημένες συνταγές στην κουζίνα. Φυτεύουμε τις μπάμιες συνήθως στο χωράφι, όμως η μπάμια μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Το φυτό της μπάμιας χαρακτηρίζεται από μεγάλα φύλλα που μοιάζουν με παλάμες, και καλύπτονται από τρίχες, καθώς και από πελώρια κίτρινα άνθη που μοιάζουν με τα λουλούδια του ιβίσκου. Ας δούμε λοιπόν τα πιο βασικά χαρακτηριστικά της καλλιέργειας της μπάμιας.


.

• Πότε και σε τι αποστάσεις φυτεύουμε την μπάμια;

Η φύτευση της μπάμιας γίνεται προς στα μέσα της άνοιξης, Απρίλιο – Μάιο, όταν έχουν τελειώσει οι χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας. Ο σπόρος της μπάμιας φυτεύεται κατευθείαν στο χώμα, σε βάθος 2-3 εκατοστών, σε αποστάσεις 20-30 εκατοστών ενώ οι γραμμές φύτευσης απέχουν μεταξύ τους 50 εκατοστά. Η μπάμια καλλιεργείται σε ελαφριά εδάφη, ψιλοχωματισμένα τα οποία πρέπει να οργώνονται καλά πριν τη φύτευση. Αν φυτεύουμε σε γλάστρα, επιλέγουμε γλάστρα διαμέτρου 25 εκατοστών και 25 εκατοστά σε ύψος, ενώ επιλέγουμε φυτόχωμα που στραγγίζει ικανοποιητικά. Επίσης, επειδή ο σπόρος της μπάμιας είναι σκληρός μπορούμε να τον τυλίγουμε σε ένα βρεγμένο πανί για 24 ώρες και να τον φυτεύουμε μετά. Συνήθως, φυτεύουμε 2-3 σπόρους σε κάθε θέση φύτευσης και όταν τα φυτά φτάσουν τα πέντε εκατοστά σε ύψος, τα αραιώνουμε και αφήνουμε ένα καλοσχηματισμένο φυτό σε κάθε θέση.

Διαβάστε Επίσης  Πώς θα φτιάξετε σπιτικό αφρόλουτρο για κάθε τύπο δέρματος

• Τι πότισμα και τι λίπανση χρειάζεται η μπάμια;

Η μπάμια είναι φυτό που αντέχει στη ξηρασία και προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις. Kατά την ανοιξιάτικη περίοδο πρέπει η καλλιέργεια της μπάμιας να ποτίζεται μια φορά τη βδομάδα, ενώ κατά την θερμή καλοκαιρινή περίοδο δυο φορές τη βδομάδα. Σχετικά με την λίπανση της μπάμιας, ενσωματώστε κατά την φύτευση αρκετή οργανική ουσία μέσα στους λάκκους φύτευσης σε μορφή κομπόστ, καλά χωνεμένης κοπριάς, καθώς και πλήρες βιολογικό λίπασμα. Κατά την διάρκεια της καλλιέργειας, προσθέτετε κάθε μήνα πλήρες βιολογικό λίπασμα για αύξηση της ποιότητας και ποσότητας της παραγωγής.

• Ποιες είναι οι βασικές ασθένειες και τα έντομα που προσβάλλουν την μπάμια;

Η μπάμια καταρχήν προσβάλλεται από μελίγκρα που προκαλεί συστροφή και παραμόρφωση των φύλλων, ενώ αποκτούν και μια κολλώδη υφή. Επίσης, κατά την περίοδο του καλοκαιριού, η μπάμια προσβάλλεται από τον τετράνυχο, που προκαλεί κιτρίνισμα και ξήρανση στα φύλλα και από τον μύκητα του ωιδίου, που προκαλεί λευκή εξάνθιση στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Για την οικολογική και βιολογική αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, σκονίζουμε με θειάφι τα φύλλα και γύρω από τη ρίζα της μπάμιας ενώ ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα σαπουνιού και οινοπνεύματος κάθε βδομάδα. Για τη δημιουργία του διαλύματος, ανακατεύουμε μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και ένα κουταλάκι του γλυκού οινοπνεύματος σε ένα λίτρο νερό.

Διαβάστε Επίσης  Ρεβίθια φούρνου με φέτα

• Πότε συγκομίζουμε τις μπάμιες και τι προφυλάξεις παίρνουμε;

Η συγκομιδή της μπάμιας ξεκινά περίπου δύο μήνες μετά τη φύτευση του σπόρου, και διαρκεί περίπου 1,5 μήνα. Όταν ο καρπός της μπάμιας φτάσει τα 2-3 εκατοστά πρέπει να συλλέγεται για να είναι τρυφερή και όχι σποριασμένη. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η καλλιέργεια της μπάμιας χαρακτηρίζεται ως σχετικά δύσκολη και αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Καταρχήν, επειδή ο καρπός της μπάμιας μεγαλώνει πολύ γρήγορα, η συγκομιδή πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε τακτικά ανά 1-2 ημέρες. Επιπλέον, η συγκομιδή της μπάμιας γίνεται με το χέρι. Τα φύλλα και οι καρποί της μπάμιας μπορούν να προκαλέσουν έντονη φαγούρα και κοκκίνισμα στα χέρια, καθώς και τσούξιμο στα μάτια σε περίπτωση επαφής με τα χέρια. Είναι λοιπόν απαραίτητο κατά τη συγκομιδή, να παίρνουμε προφυλάξεις και να φοράμε ρούχα και γάντια που καλύπτουν πλήρως τα χέρια μας.


Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
http://www.mistikakipou.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *