Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Συμπτώματα και επιπλοκές

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια νόσος των αρθρώσεων που χαρακτηρίζεται από φλεγμονές και

πόνο. Η πάθηση αυτή, που εμφανίζεται τρεις φορές περισσότερο σε γυναίκες, σε σύγκριση με άντρες, μπορεί επίσης να προκαλέσει και συμπτώματα που δεν σχετίζονται άμεσα με τις αρθρώσεις, όπως πυρετό, απώλεια βάρους και κόπωση.

Αν αφεθεί αθεράπευτη, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει επίσης και έναν αριθμό άλλων επιπλοκών ή συννοσηρότητας σε όλο τον οργανισμό.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και κίνδυνος καρδιολογικών προβλημάτων

Οι ασθενείς με ΡΑ συχνά πάσχουν από μία ή περισσότερες επιπρόσθετες παθήσεις. Κάποιες από αυτές μπορεί να μη σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπως ορισμένες μορφές καρκίνου.
Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ΡΑ, τη θεραπεία της ή τις επιδράσεις της – όπως για παράδειγμα, μειωμένη κινητικότητα και δυσλειτουργίες.
Η πιο συνηθισμένη και συχνά καταγραμμένη παρεπόμενη ασθένεια της ΡΑ είναι οι καρδιακές παθήσεις, συγκεκριμένα η ισχαιμική καρδιοπάθεια, κατά την οποία υπάρχει μειωμένη παροχή αίματος στην καρδιά.
Οι ασθενείς αυτοί έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν επίσης ΡΑ, σε σύγκριση με εκείνους που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα καρδιάς, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα έχει επίσης συσχετιστεί με διάφορα καρδιαγγειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας και της περιφερικής αγγειακής νόσου.
Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Arthritis & Rheumatology τον Οκτώβριο του 2011 βρήκε ότι οι ασθενείς με ΡΑ εμφάνιζαν ποσοστά αθηροσκλήρωσης (συσσώρευση λίπους, χοληστερόλη και πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών) γρηγορότερα από το γενικό πληθυσμό, χαρακτηριστικά που οδηγούν σε καρδιακά προβλήματα.
Επιπλέον, ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα εμφανίζουν σοβαρό οξύ στεφανιαίο σύνδρομο -έμφραγμα, ασταθή στηθάγχη και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με ξαφνική μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά -σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Και εκείνοι που επιβιώνουν ενός τέτοιου επεισοδίου έχουν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να ξανασυμβεί, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβρη του 2017 στο επιστημονικό περιοδικό Annals of the Rheumatic Diseases.
Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης ότι οι ασθενείς με ΡΑ έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια. Από τους συμμετέχοντες, το 30% απεβίωσε μέσα σε ένα χρόνο από το πρώτο οξύ επεισόδιο στεφανιαίου συνδρόμου -10% περισσότεροι από την ομάδα ελέγχου.
Γι’ αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό οι ασθενείς ΡΑ να ελέγχουν συχνά τέτοιους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως την υπέρταση, τον διαβήτη, το κάπνισμα και να τους ελέγχουν.

Άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τη ΡΑ

Ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων που μπορεί να συνδέεται με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω της ΡΑ, ή εξαιτίας ορισμένων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κατά τη θεραπεία της.
Οι μολύνσεις είναι υπεύθυνες για περίπου το ένα τέταρτο των θανάτων ασθενών με ΡΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Αρθρίτιδας Johns Hopkins.
Από την άλλη πλευρά, έρευνα του 2015 στο Annals of the Rheumatic Diseases υποστηρίζει ότι κάποιες λοιμώξεις του ουροποιητικού και του γαστρεντερικού συστήματος μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ΡΑ, καθώς μεταβάλλουν το μικροβίωμα του οργανισμού.
Ψυχικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη, αλλά και κακοήθεις όγκοι, που σχετίζονται με το λεμφικό σύστημα, όπως η λευχαιμία και το πολλαπλό μυέλωμα είναι επίσης συχνές παθήσεις σε άτομα με ΡΑ.
Λόγω του στρες, της ανησυχίας, της απομόνωσης και της απογοήτευσης που προκαλεί μια τέτοια χρόνια ασθένεια, όπως η ΡΑ, οι ψυχολογικές μεταπτώσεις, η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές εμφανίζονται συχνά σε τέτοιους ασθενείς.
Μιλήστε στο ρευματολόγο σας ή στον παθολόγο σας, αν βιώνετε τέτοια συμπτώματα, ώστε να σας προτείνει ή όχι ψυχοθεραπεία.
Σύμφωνα με δημοσιευμένη έκθεση τον Γενάρη του 2014 στο Annals of the Rheumatic Diseases, σχεδόν το 6.6 % των ασθενών με ΡΑ εμφανίζει άσθμα, ενώ το 3.5 % αυτών μπορεί να εμφανίζουν και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Η έρευνα επίσης υποδεικνύει ότι τα άτομα που έχουν άσθμα έχουν 1.74 φορές περισσότερες πιθανότητες σε σύγκριση με άλλους να έχουν επίσης ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη τον Φλεβάρη του 2018 στο Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.

Επιπλοκές της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Οι επιπλοκές στην υγεία κάνουν την εμφάνισή τους λόγω μιας πάθησης ή της θεραπείας της. Ο κίνδυνος επιπλοκών από ΡΑ αυξάνεται με τον χρόνο ή όταν η θεραπεία είναι ανεπαρκής.
Με τον καιρό, η ΡΑ μπορεί να προκαλέσει κάτι περισσότερο από πόνο και φλεγμονές στις αρθρώσεις – μπορεί ακόμα και να παραμορφώσει τις αρθρώσεις, δυσκολεύοντας την κίνηση και την εκτέλεση καθημερνών δραστηριοτήτων.

Η ΡΑ μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη φλεγμονών και σε άλλες περιοχές του σώματος, συγκεκριμένα σε:

– Αιμοφόρα αγγεία, όπου ονομάζεται ρευματοειδή αγγειίτιδα και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα, στα νεύρα, στην καρδιά και στον εγκέφαλο
– Πνεύμονες, που προκαλεί πνευμονοπάθεια ή άλλες παθήσεις, όπως πλευρίτιδα (σοβαρή φλεγμονή) ή πνευμονικούς όζους
– Μάτια, προκαλώντας σύνδρομο Sjögren, που επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή δακρύων και σιελόρροιας, και σκληρίτιδα, μια επώδυνη φλεγμονή
– Καρδιά, ειδικά το περικάρδιο και το μυοκάρδιο
– Καρπούς, προκαλώντας σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, κατά το οποίο η πίεση στα νεύρα του χεριού προκαλεί μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και δυσκολία χρήσης των χεριών και των δαχτύλων.

Πολυάριθμες άλλες επιπλοκές είναι επίσης πιθανές, συγκεκριμένα:

– Περιφερική νευροπάθεια, μια δυσλειτουργία των νεύρων που προκαλεί έντονο πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα, ειδικά στα χέρια και στα πόδια
– Μυϊκή αδυναμία
– Αναιμία, μειωμένη κυκλοφορία αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα που αυξάνει την κόπωση και την αδυναμία
– Οστεοπόρωση
– Διάφορες δερματικές παθήσεις, όπως φουσκάλες, εξανθήματα και εξογκώματα κάτω από την επιδερμίδα
– Περιοδοντική νόσος, αν και κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι αυτή η ασθένεια προηγείται της ΡΑ, και άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι κάποιες περιπτώσεις της ΡΑ μπορεί να προκληθούν από τα ίδια βακτήρια που κρύβονται πίσω από την περιοδοντική νόσο
– Νεφρικές βλάβες, που προκαλούνται από την φαρμακευτική αγωγή της ΡΑ
– Μεγέθυνση της σπλήνας
– Επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη, όπως υπέρταση στη μητέρα κατά τους τελευταίους μήνες, ύφεση της ΡΑ μετά τη γέννα και αυξημένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού.
Υπάρχουν επίσης κάποια στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η ΡΑ αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Οι ασθενείς με ΡΑ πιθανότατα να έχουν 61% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2016 στο επιστημονικό περιοδικό Neurology India.
Μια άλλη έρευνα του 2017 (Toxicology and Applied Pharmacology) υποστηρίζει παρ’ όλα αυτά ότι η φαρμακευτική αγωγή είναι αυτή που μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο.

Μπορεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα να προκαλεί καρκίνο;

Οι ασθενείς με ΡΑ είναι γνωστό ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο λεμφωμάτων, ειδικά όσον αφορά στα λεμφώματα μη Hodgkin. Η συνολική εμφάνιση λεμφωμάτων σε ασθενείς με ΡΑ είναι σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Οι προηγούμενες έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι νεότερες εκδοχές των ουσιών DMARD μπορεί να είναι υπεύθυνες. Όμως, όπως και στις περιπτώσεις των άλλων επιπλοκών και παρεπόμενων ασθενειών, ο αυξημένος κίνδυνος λεμφωμάτων είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη φλεγμονών της ΡΑ.
Διαβάστε Επίσης  Εξαφανίστηκε 64χρονος που ταξίδευε από τη Λέσβο στη Θεσσαλονίκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *