Συμβουλές καλλιέργειας για το λάχανο


.

Το λάχανο είναι από τα αγαπημένα χειμερινά λαχανικά που καλλιεργούμε για να το τρώμε ωμό σε

σαλάτες ή μαγειρευτό σε διάφορες συνταγές. Είναι διετές φυτό που καλλιεργείται ως ετήσιο για την κεφαλή του, ένα κοντό βλαστό από τον οποίο εκπτύσσονται πολλά φύλλα και δημιουργούν μια στρογγυλή μορφή, το γνωστό μας λάχανο.

• Τι ποικιλία λάχανου να επιλέξω για φύτευση στον κήπο;

Αν θέλετε λάχανο για σαλάτα, επιλέξετε τις ημιαφράτες ποικιλίες με κεφαλή μεγέθους 1,5 εως 3 κιλά που είναι πιο ανθεκτικές στις ασθένειες αλλά και στη διατήρηση στο ψυγείο μετά τη συγκομιδή. Υπάρχουν πρώιμες, μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες που απαιτούν συνήθως 2-4 μήνες για συγκομιδή μετά την μεταφύτευση. Αν πάλι θέλετε λάχανα για ντολμάδες επιλέξτε αφράτες ποικιλίες που δίνουν κεφάλι λάχανου που μπορεί να φτάσει ως και 4-5 κιλά. Επίσης, υπάρχει το κόκκινο-μωβ λάχανο με μικρότερη κεφαλή (1-2 κιλά), πιο συμπαγή και σκληρότερη από το άσπρο αλλά έχει πολύ περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες.

• Tι πρέπει να γνωρίζουμε για την φύτευση του λάχανου;

Για να δημιουργήσετε φυτά λάχανου από σπόρο, θα χρειαστείτε 4-6 βδομάδες μέχρι να τα μεταφυτέψετε. Ιδανικές θερμοκρασίες για το φύτρωμα του σπόρου και την ανάπτυξη των φυτών είναι 15 – 20 βαθμοί Κελσίου. Διαφορετικά, προμηθευτείτε ετοιμα φυτά λάχανου από γεωπονικά καταστήματα ή φυτώρια. Κατά τη μεταφύτευση, τα λάχανα φυτεύονται σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους 80-100 εκατοστά, ενώ η απόσταση μεταξύ των φυτών στην ίδια σειρά είναι 50-60 εκατοστά. Η μεταφύτευση του λάχανου γίνεται από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής.

Διαβάστε Επίσης  Σαν σήμερα 14 Απριλίου

• Τι συνθήκες εδάφους και θερμοκρασίας χρειάζεται το λάχανο;

Το λάχανο είναι φυτό ψυχρής εποχής και η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι 15-18 βαθμοί Κελσίου. Χρειάζεται ηλιοφανείς θέσεις για να ευδοκιμήσει αν και ημισκιερές θέσεις είναι χρήσιμες στις πρώιμες καλοκαιρινές φυτεύσεις που έχει πολύ ζέστη. Μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών εκτός από τα πολύ όξινα αλλά χρειάζεται και καλή στράγγιση του εδάφους, ώστε να εξασφαλίζεται καλός αερισμός των ριζών. Για τα πρώιμα λάχανα προτιμώνται αμμουδερά, ζεστά εδάφη ενώ για τα όψιμα προτιμώνται βαρύτερα εδάφη που είναι στραγγερά και πλούσια σε οργανική ουσία.

Διαβάστε Επίσης  Ηράκλειο: Εντοπισμός μεγάλης ποσότητας φιαλιδίων με αέριο γέλιου

• Τι απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση έχει το λάχανo;

Το λάχανο έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα και θέλει πολλά και συχνά ποτίσματα καθώς έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Ειδικά κατά την ανάπτυξη της κεφαλής, απαιτείται σταθερή εδαφική υγρασία στο χώμα για να μην παρατηρηθούν σκισίματα της κεφαλής. Σχετικά με την λίπανση,το λάχανο είναι απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία, ιδιαίτερα σε άζωτο και κάλιο καθώς και σε ιχνοστοιχεία βορίου και μαγνησίου. Συνιστούμε κατά την φύτευση του λάχανου, την ανάμιξη σβησμένης κοπριάς και μεικτού βιολογικού λιπάσματος και επαναλαμβάνουμε προσθήκη μόνο με βιολογικό λίπασμα κάθε μήνα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι υπερβολικές ποσότητες αζωτούχου λίπανσης, συντελεί στην κακή ποιότητα, τη μικρή διατηρησιμότητα και το σκάσιμο του κεφαλιού του λάχανου.

• Κι ένα μυστικό για το λάχανο

Το λάχανο μπορεί να συγκαλλιεργηθεί επιτυχώς με μαρούλια, πατάτες, σπανάκι, αγγουράκια και φασολιές και να μας δώσει υψηλές αποδόσεις τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *