Είσαι εσωστρεφής & δεν κάνεις εύκολα φίλους; Κι όμως έχεις δυνατά σημεία!

Ίσως στη σημερινή εξωστρεφή εποχή μας η εσωστρέφεια να φαίνεται ελάττωμα, ωστόσο είναι πολλά

τα προτερήματά των εσωστρεφών και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα αποδεικνύονται πιο επαρκείς από τους εξωστρεφείς. Κάποια από αυτά;

Τα δυνατά σημεία ενός εσωστρεφή

Οι εσωστρεφείς… 
*Εμπνέουν πρωτοβουλίες: Όλοι οι τύποι προσωπικότητας έχουν θέση στα ανώτερα κλιμάκια μιας επιχείρησης. Οι εσωστρεφείς ηγέτες δεν αντιμετωπίζουν ως αυτοσκοπό την άσκηση εξουσίας, με αποτέλεσμα να είναι πιο ανοιχτοί σε νέες ιδέες, ακόμη κι αν προέρχονται από υφισταμένους τους. Επίσης, αν διαπιστώσουν ότι οι ιδέες των υφισταμένων τους έχουν αποτέλεσμα, είναι πιο πρόθυμοι να τους κινητοποιήσουν να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες.
*Είναι επινοητικοί: Ο Στίβεν Βόζνιακ, που σχεδίασε τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή Apple και συνίδρυσε μαζί με τον Στιβ Τζομπς την ομώνυμη εταιρεία, έγραψε αργότερα στα απομνημονεύματά του: «Οι περισσότεροι εφευρέτες και μηχανικοί που έχω γνωρίσει είναι όπως εγώ – είναι ντροπαλοί και ζουν στον κόσμο τους». Ο ψυχολόγος Χανς Έισενκ το είχε θέσει αλλιώς: Η εσωστρέφεια «συγκεντρώνει το μυαλό στα εκάστοτε καθήκοντα και εμποδίζει τη διάχυση της ενέργειας σε άσχετα με τη δουλειά κοινωνικά και σεξουαλικά ζητήματα».
*Είναι ευσυνείδητοι: Έρευνες έχουν δείξει ότι τα εσωστρεφή παιδιά είναι πιο ευάλωτα στο αίσθημα της ενοχής. Για παράδειγμα, όπως υποστηρίζει η αναπτυξιακή ψυχολόγος Γκραζίνα Κοτσάνσκα, μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν ζαβολιές στο παιχνίδι. «To αίσθημα της ενοχής, όταν είναι μέτριας έντασης και λειτουργικό», προσθέτει η Κοτσάνσκα, «μπορεί να προάγει μελλοντικά τον αλτρουισμό, την υπευθυνότητα και την προσαρμοστικότητα στο σχολείο».
*Είναι λιγότερο ριψοκίνδυνοι: Οι εξωστρεφείς δυσκολεύονται να αντισταθούν σε απολαύσεις όπως το σεξ, το φαγητό ή η γρήγορη οδήγηση, ίσως επειδή, σύμφωνα με έρευνες, ο εγκέφαλός τους είναι πιο δεκτικός στην ντοπαμίνη, το νευροδιαβιβαστή της ευχαρίστησης. Είναι όμως και πιο εκτεθειμένοι σε κινδύνους: Είναι πιθανότερο να καπνίζουν, να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις ή να καταπιάνονται με ακραία αθλήματα. Επίσης, σύμφωνα με μια έρευνα, συνηθίζουν να αναλαμβάνουν οικονομικά ρίσκα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν περισσότερο από χρεωκοπία!
*Είναι μεθοδικοί: Οι εσωστρεφείς σκέφτονται προτού δράσουν, μελετούν διεξοδικά τις διαθέσιμες πληροφορίες, εργάζονται με περισσότερη συνέπεια και εγκαταλείπουν δυσκολότερα την προσπάθεια επίλυσης ενός προβλήματος. «Δεν έχει να κάνει με την ευφυΐα μου», είχε πει ο -κατεξοχήν εσωστρεφής- Αϊνστάιν, «αλλά με το γεγονός ότι αφιερώνω στα προβλήματα περισσότερο χρόνο».
Διαβάστε Επίσης  H δύναμη του Σταυρού!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *