Υπέρταση: Ρίξτε την πίεση σε 6 απλά βήματα

  Μερικές μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στις τιμές της αρτηριακής πίεσης.

Αν έχετε διαγνωστεί κι εσείς με υπέρταση, δηλαδή με αρτηριακή πίεση που ξεπερνά τα ανώτατα όρια, επιβάλλεται να λάβετε άμεσα μέτρα ώστε να επανέλθει η πίεση στο φυσιολογικό.
Γιατί είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται η υπέρταση
Η διάγνωση για υπέρταση προκύπτει όταν η μέτρηση της συστολικής πίεσης (αυτή που αποκαλούμε και «μεγάλη») ξεπερνά τα 120 mmHg, ενώ η μέτρηση της διαστολικής πίεσης (αυτή που αποκαλούμε και «μικρή») ξεπερνά τα 80 mmHg, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (AHA).
Όταν η πίεση ξεπερνά αυτό το όριο των 120/80 mmHg είναι εξαιρετικά αυξημένος ο κίνδυνος για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφροπάθεια, οφθαλμοπάθεια και νοητική κατάπτωση.
Για την αντιμετώπιση της ανεβασμένης πίεσης προτείνονται πρωτίστως αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, οι οποίες πολλές φορές πρέπει να συνδυάζονται και με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Δρ Ναόμι Φίσερ, γιατρός στο νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, «είναι τεκμηριωμένο ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι δυνατό να ρίξουν την πίεση όσο και τα χάπια ή κάποιες φορές και περισσότερο».
Ποιες είναι όμως αυτές οι αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να ρίξετε την πίεσή σας και να μειώσετε τον καρδιαγγειακό σας κίνδυνο;
1. Χάστε τα περιττά κιλά: Ειδικά για τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, η απώλεια βάρους αποδεικνύεται σωτήρια. Ακόμη και μια μικρή απώλεια της τάξης των 5 κιλών μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
2. Προσοχή στο αλάτι: Προσπαθήστε να βάζετε λιγότερο αλάτι στο φαγητό όταν μαγειρεύετε στο σπίτι και διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού. Τα βότανα και τα μπαχαρικά στο μαγείρεμα θα σας βοηθήσουν να δώσετε γεύση στα πιάτα σας χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε πολύ αλάτι.
3. Γυμναστείτε: Έστω και μισή ώρα ήπιας άσκησης πέντε ή και περισσότερες μέρες την εβδομάδα θα σας βοηθήσει να θέσετε υπό έλεγχο την πίεσή σας. «Επιλέξτε μια δραστηριότητα που απολαμβάνετε για να μην την παρατήσετε μετά από λίγο» συμβουλεύει η Δρ Φίσερ.
4. Κάντε βάρη: Εκτός από την αεροβική άσκηση, καλό θα είναι να κάνετε και μερικές ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη. Θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση αλλά και να χάσετε βάρος.
5. Μειώστε το αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επιδεινώνει περαιτέρω την υπέρταση. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε ένα ποτό το πολύ την ημέρα, κατά προτίμηση μαζί με φαγητό.
6. Αντιμετωπίστε το στρες: Οι ορμόνες του στρες προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων κι έτσι ανεβάζουν την πίεση. Μερικές αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες είναι ο διαλογισμός, η γιόγκα, οι εκδρομές στη φύση και ο χορός.
Διαβάστε Επίσης  Η αλήθεια μοιάζει σκληρή, όμως είναι πάντα λυτρωτική και απελευθερωτική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *