Διαφορά Σιτηρών Ολικής Άλεσης με ” Λευκά Σιτηρά ”

Λύσε τις απορίες σου, γιατί να καταναλώνεις προϊόντα ολικής άλεσης 

Τα τελευταία χρόνια έχει  παρατηρηθεί μεγάλη στροφή  των επιστημόνων  υγείας, των  μέσων μαζικής  ενημέρωσης  και των  καταναλωτών στα  προϊόντα  ολικής αλέσεως.  Φαίνεται ότι  εμπεριέχουν πληθώρα  θρεπτικών συστατικών   ενώ ταυτόχρονα    ωφελούν  την υγεία μας,  συμπεριλαμβανομένων του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Τα σημαντικότερα σιτηρά ολικής στην Ευρώπη είναι οι σπόροι του σίτου, του ρυζιού, του καλαμποκιού, της βρώμης, της σίκαλης και του κριθαριού, τα οποία είναι όλα μέλη της ίδιας  οικογένειας. Η δομή όλων των σιτηρών είναι παρόμοια και αποτελείται από τρία μέρη τον  φλοιό, το  φύτρο και το  ενδοσπέρμιο.
Η διαφορά τους με τα  ‘’λευκά σιτηρά ‘’   είναι ότι ενώ προέρχονται από το ίδιο δημητριακό είναι  διαφορετικά επεξεργασμένα. Τα προϊόντα που δεν είναι ολικής αλέσεως, σημαίνει ότι παρασκευάζονται από αλεύρι που ο καρπός από τον οποίο προήλθε έχει απογυμνωθεί από τον φλοιό. Αντίθετα, ολικής αλέσεως σημαίνει ότι το αλεύρι που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του προϊόντος δεν είχε απογυμνωθεί από τον φλοιό. Ο φλοιός τους είναι τόσο σημαντικός γιατί περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες που έχουν   σημαντικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.
Αναλυτικά αποτελούν σημαντική πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών  φυτικών ινών , ακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμινών των συμπλέγματος Β και μέταλλα όπως ο σίδηρος , τα μαγνήσιο και το ασβέστιο .Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν την σύσταση κατανάλωσης τουλάχιστον 48γρ  ολικής αλέσεως  την ημέρα.
Συνίσταται  να διαβάζεται πάντα την ετικέτα καθότι  προϊόντα  που  έχουν  καφέ χρώμα   μπορεί να είναι  χρωματισμένα με μελάσα ή μαύρη ζάχαρη.
ΤΑ ΣΥΝ ..
  • Μια ισορροπημένη διατροφή εμπλουτισμένη με προϊόντα ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
  • Μια διατροφή με  χαμηλή περιεκτικότητας σε λιπαρά , πλούσια σε ίνες που περιέχουν προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως , φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα του στομάχου και του παχέος εντέρου.
  •  Συνίσταται στην διατροφή των διαβητικών και συγκεκριμένα  η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία συνιστά ολικής αλέσεως σε ένα  ημερήσιο διαβητικό πρόγραμμα.
  • Ενισχύει την εντερική λειτουργία, . προωθεί την κανονικότητα του εντέρου και  η καθημερινή κατανάλωση  ενεργοποιεί την ομαλή λειτουργία  του πεπτικού συστήματος.
  • Βοηθάει στην Διαχείρισης βάρους. Τα άτομα που στο διαιτολόγο τους εμπεριέχονται   δημητριακά   ολικής άλεσης τείνουν να έχουν πιο υγιή σωματικά βάρη .Η Βασιλική Κούργια σπούδασε στο Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας στο Α.Τ.Ε.Ι Σητείαςμε εξειδίκευση στις Διατροφικές διαταραχές όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity).
    Περισσότερα για τον αρθρογράφο δείτε ΕΔΩ 
Διαβάστε Επίσης  Σουφλέ ζυμαρικών με τυριά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *