Τα παιδιά κληρονομούν τη νοημοσύνη από τη μητέρα και όχι τον πατέρα τους

Η επιστήμη -και ο Dr. Keith Witt- υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι κληρονομούμε τη νοημοσύνη από

το γονίδιο Χ και καθώς αυτό προέρχεται από γυναίκες, σημαίνει ότι οι μητέρες είναι συνήθως υπεύθυνες για τη νοημοσύνη των παιδιών τους και όχι τόσο οι πατέρες. Μέχρι τώρα, υπήρχε κοινή συμφωνία ότι και οι δύο γονείς συνεισφέρουν το ίδιο στη νοημοσύνη των παιδιών τους. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η γενετική είναι μια αρκετά πολύπλοκη επιστήμη και οι έρευνες που συνεχώς τρέχουν, συμπληρώνουν, αλλά και ακυρώνουν τις παλαιότερες σε πολλές περιπτώσεις.

Τα χρωμοσώματα X και Y

Τα χρωμοσώματα είναι οργανωμένες δομές, οι οποίες αποτελούνται από νουκλεϊκά οξέα και πρωτεΐνες που μεταφέρουν γενετικές πληροφορίες. Το κάθε άτομο διαθέτει ένα ζευγάρι χρωμοσωμάτων σε κάθε κύτταρο· τα κορίτσια διαθέτουν δύο χρωμοσώματα Χ, ενώ τα αγόρια έχουν ένα Χ και ένα Υ.


.

«Προσαρμοσμένα» γονίδια

Αυτά εξαρτώνται από το φύλο και οι γενετικές ιδιότητές τους ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται με βάση τη διακριτή κατηγορία και επιρροή τους. Αυτά τα γονίδια περιλαμβάνουν ένα σύστημα «παρακολούθησης», το οποίο αποτελείται από βιοχημικό υλικό, που μπορεί να εντοπίσει το σημείο προέλευσης ενός γονιδίου και να καθορίσει την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση διάφορων καταστάσεων στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα ενεργοποιημένα γονίδια επιδρούν στη γενετική ανάπτυξη, ενώ τα απενεργοποιημένα όχι.

Ευρήματα και ιστορία

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν τις γνωστικές λειτουργίες των παιδιών τους, επειδή διαθέτουν δύο χρωμοσώματα Χ, ενώ οι άντρες έχουν μόνο ένα. Επιπλέον, καθώς η νοημοσύνη είναι ένα υψηλά «προσαρμοσμένο» γονίδιο, οι πιθανότητες η μητέρα να επηρεάσει την νοημοσύνη του παιδιού της είναι ακόμα μεγαλύτερες. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια στις μελέτες τους και βρήκαν ότι τα έμβρυα, στα οποία είχε δοθεί κυρίως μητρικό γενετικό υλικό κατέληξαν με μεγαλύτερα κρανία και εγκεφάλους και μικρότερο σώμα. Το αντίθετο ίσχυε για τα υποκείμενα στα οποία δόθηκαν δυσανάλογες ποσότητες πατρικού γενετικού υλικού.
Επιπροσθέτως, δεν βρέθηκε καθόλου πατρικό γενετικό υλικό στον εγκεφαλικό φλοιό, την περιοχή εκείνου του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για εκτελεστικές λειτουργίες, για τη γλώσσα, το σχεδιασμό, τη λογική και την ανεπτυγμένη σκέψη. Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσουμε ότι το 1984, το Πανεπιστήμιο του Cambridge ερεύνησε την εγκεφαλική ανάπτυξη και την γονιδιωματική επίδραση· βρήκαν ότι το μητρικό γονιδίωμα συνεισφέρει κυρίως στα κέντρα σκέψης του εγκεφάλου και παρόμοια ευρήματα από άλλες έρευνες έχουν υποστηρίξει τα ίδια αποτελέσματα.
Σκωτσέζοι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα 12.686 συμμετεχόντων με ηλικίες από 14 μέχρι και 22 και οι παράγοντες, όπως εκπαίδευση και εθνικότητα, ελέγχθηκαν και αξιολογήθηκαν προσεκτικά. Στο τέλος, το IQ της μητέρας αποκαλύφθηκε πως ήταν ο πιο αποτελεσματικός δείκτης των γνωστικών ικανοτήτων του παιδιού.
Πέρα από όσα έχουν αναλυθεί και συζητηθεί, η ανατροφή των παιδιών με ενεργητικό τρόπο έχει επίσης βρεθεί ότι επιδρά στην ανάπτυξη της νοημοσύνης κατά ένα μεγάλο βαθμό. Είναι σημαντικό να τονίσουμε λοιπόν ότι οι μητέρες είναι εκείνες που συχνότερα αφοσιώνονται σε αυτό το σκοπό περισσότερο.
Διαβάστε Επίσης  Τα ζώδια και οι πρώην! Πόσο τις σκέφτονται ακόμη;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *