Μπορεί η χρήση λάπτοπ να προκαλέσει στειρότητα;

Η χρήση του λάπτοπ τοποθετημένο στα πόδια έχει εδώ και χρόνια εγείρει ανησυχίες σχετικά με

την ανδρική γονιμότητα εξαιτίας της υπερθέρμανσης της βουβωνικής χώρας. Ακόμα και τώρα, που τα περισσότερα λάπτοπ έχουν βελτιωμένη τεχνολογία ως προς τη διατήρηση της θερμοκρασίας, οι άνδρες που σχεδιάζουν να κάνουν παιδιά χρειάζεται να είναι λίγο προσεκτικοί ως προς αυτό τον τρόπο χρήσης τους, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς.

«Οι άνδρες έχουμε τους όρχεις έξω από το σώμα μας για κάποιο λόγο», τονίζει ο Dr. Jesse N. Mills, καθηγητής ουρολογίας και διευθυντής της Κλινικής Ανδρολογίας στο UCLA. «Οι όρχεις μας χρειάζεται να βρίσκονται σε τουλάχιστον δύο βαθμούς πιο κάτω από το υπόλοιπο σώμα μας και οτιδήποτε διαταράσσει τη θερμοκρασία τους μπορεί να επιδράσει στη γονιμότητα».
Οι έρευνες, βέβαια, που συνδέουν τη γονιμότητα με τη σάουνα, τα πολύ ζεστά μπάνια και με άλλες πηγές «υπερθερμίας οσχέου» εντοπίζονται δεκαετίες πριν. Υπάρχει μια ξεκάθαρη και αρνητική σύνδεση ανάμεσα στη συχνή έκθεση σε ζέστη και στην ποιότητα και ποσότητα του σπέρματος.
«Ο παράγοντας της θερμότητας είναι γνωστό πια πως έχει αρνητική επίδραση στη γονιμότητα, οπότε θέλαμε να μάθουμε αν η οσχεϊκή θερμοκρασία αυξάνεται πραγματικά με τη χρήση του λάπτοπ» αναφέρει ο Dr. Yefim Sheynkin, επίκουρος καθηγητής ουρολογίας, που συμμετείχε στην έρευνα του 2005 πάνω στη χρήση των λάπτοπ και στη θερμότητα που παράγουν. «Βρήκαμε ότι, με τη χρήση του λάπτοπ, όντως η οσχεϊκή θερμοκρασία αυξάνεται αρκετά σημαντικά», Μετά από μια ώρα χρήσης, η οσχεϊκή θερμοκρασία στην έρευνά τους εκτοξεύτηκε κατά περίπου 5 βαθμούς Fahrenheit.
Ο τρόπος που οι άντρες κάθονται, χρησιμοποιώντας το λάπτοπ, μπορεί να επιδεινώσει τα πράγματα. Σε μια έρευνα follow-up οι Sheynkin και οι συνεργάτες του παρατήρησαν ότι όταν οι άντρες κάθονται με ενωμένα γόνατα, παγιδεύεται θερμότητα και μπορεί να αυξηθεί και η οσχεϊκή θερμοκρασία, ακόμα και χωρίς τη χρήση λάπτοπ. «Οπότε εδώ, έχουμε δύο παράγοντες: τη θερμότητα που παράγεται από το λάπτοπ και την αύξηση της θερμοκρασίας από την ένωση των ποδιών», μας τονίζει. (Κι αυτό δεν ακούγεται και πολύ αισιόδοξο για όσους νόμιζαν ότι αν τοποθετήσουν ένα μαξιλάρι κάτω από το λάπτοπ, μένουν ασφαλείς).
Αυτές, όπως και άλλες μελέτες δεν έχουν συνδέσει άμεσα τη χρήση λάπτοπ με τη μειωμένη γονιμότητα και δεν είναι ξεκάθαρο πόση θερμότητα μπορεί να αντέξει ένας άνδρας, πριν αρχίζει να επηρεάζεται η ικανότητα αναπαραγωγής του. Αλλά μία ή δύο ώρες κάθε βράδυ στον καναπέ με το λάπτοπ στα πόδια μας μπορεί να επηρεάσει την υγεία και τη ζωτικότητα του σπέρματός μας, αναφέρει ο Sheynkin.
«Αν ένα λάπτοπ χρησιμοποιείται κάθε μέρα, η οσχεϊκή θερμοκρασία παραμένει υψηλή σχεδόν συνέχεια – καθώς δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα». (Αν δεν ανησυχείτε για την ικανότητα αναπαραγωγής σας, χαλαρώστε. Ο Sheynkin λέει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου ή άλλων προβλημάτων υγείας, που να συνδέονται με τα ζεστά μπάνια, λάπτοπ ή άλλες πηγές θερμότητας σε εκείνη την περιοχή).
Αλλά η υψηλή οσχεϊκή θερμοκρασία δεν είναι ο μόνος λόγος που η χρήση του λάπτοπ μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα των ανδρών. Αν και τα στοιχεία δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα, κάποιες έρευνες έχουν συνδέσει τις ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες που παράγονται από τέτοιες ηλεκτρονικές συσκευές – τόσο τα λάπτοπ όσο και τα smartphones- με πιθανά αναπαραγωγικά προβλήματα τόσο σε άντρες, όσο και σε γυναίκες.
Ο Ashok Agarwal, καθηγητής ουρολογίας και διευθυντής του Αμερικάνικου Κέντρου Αναπαραγωγικής Ιατρικής στην Κλινική Cleveland, σε πείραμά του εξέθεσε δείγματα σπέρματος σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Βρήκε στοιχεία οξειδωτικού στρες, όπως και σημαντική εξασθένιση της κινητικότητας και της ζωτικότητας του σπέρματος. Ο Agarwal, ωστόσο, τονίζει ότι δεν έχουμε στοιχεία για εξω – εργαστηριακές συνθήκες, οπότε η επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών συχνοτήτων στο σπέρμα είναι ακόμα αμφιλεγόμενη. Σε αυτό το πεδίο απαιτείται ακόμα περισσότερη έρευνα.
Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες. Μια αρκετά αμφιλεγόμενη έρευνα του 2007 βρήκε ότι η δύναμη των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων μπορεί να επιδράσει στον αναπαραγωγικό κύκλο μιας γυναίκας- τουλάχιστον στα θηλυκά ποντίκια, τα οποία ήταν τα υποκείμενα του πειράματος. Αλλά οι μελέτες follow-up που ακολούθησαν σε γυναίκες δεν έδειξαν τα ίδια επιβλαβή αποτελέσματα.
Ένας τρίτος παράγοντας που σχετίζεται με τη χρήση του λάπτοπ ίσως έχει κάποια επίδραση στη γονιμότητα. Όσο εξελισσόμαστε περισσότερο τεχνολογικά, κάνουμε όλο και περισσότερο καθιστική ζωή. Η άσκηση και η δραστηριότητα αυξάνουν την ποσότητα και ποιότητα του σπέρματος, αλλά η καθιστική ζωή έχει πιθανότατα τα αντίθετα αποτελέσματα. Γι’ αυτό, κλείστε το λάπτοπ σας, σηκωθείτε από τον καναπέ και κινηθείτε! Ή, τουλάχιστον, τοποθετήστε το λάπτοπ σας στο γραφείο και όχι στα πόδια σας.
http://enallaktikidrasi.com/
Διαβάστε Επίσης  Γιατί η γάτα ακούει ακόμη και τον ψίθυρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *