Διατροφικές και μείωση της αρτηριακής πίεσης

Νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας,

δείχνει πως ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού σε συνδυασμό με δίαιτα DASH, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, σε υπερτασικούς ενήλικες.

Η δίαιτα DASH αποτελεί ένα διατροφικό σχήμα που περιλαμβάνει υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης, καθώς και κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ψαριού, πουλερικών και ξηρών καρπών.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 412 ενήλικες, τους οποίους χώρισαν σε 4 κατηγορίες, ανάλογα με τα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης: κάτω από 130 mmHg, μεταξύ 130 και 139 mmHg, μεταξύ 140 και 159 mmHg και πάνω από 150 mmHg. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, δίαιτα DASH ή συνδυασμό και των δύο, για διάστημα 4 εβδομάδων.
Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι συμμετέχοντες που μείωσαν την πρόσληψη νατρίου είχαν χαμηλότερη συστολική πίεση, συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες νατρίου. Αντίστοιχα, όσοι ακολούθησαν τη δίαιτα DASH, χωρίς να περιορίσουν το νάτριο, είχαν χαμηλότερα επίπεδα συστολικής πίεσης σε σύγκριση με τους εθελοντές που προσλάμβαναν αντίστοιχες ποσότητες νατρίου χωρίς να καταναλώνουν δίαιτα DASH.
Τέλος, ο συνδυασμός δίαιτας DASH και μείωσης του προσλαμβανόμενου νατρίου φάνηκε να μειώνει στατιστικά σημαντικά τα επίπεδα συστολικής πίεσης, με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται στους εθελοντές που είχαν τις υψηλότερες τιμές (> 150 mmHg).
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περισσότερες μελέτες, προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσο ο συνδυασμός δίαιτας DASH και μείωσης της κατανάλωσης νατρίου έχει ανάλογη επίδραση και σε άτομα με τιμές συστολικής πίεσης μεγαλύτερες από 160 mmHg.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Διαβάστε Επίσης  Η βιταμίνη που προστατεύει τους πνεύμονες και σε ποιες τροφές μπορούμε να τη βρούμε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *