Κίνδυνος πρόωρου θανάτου: Πώς θα τον μειώσετε έως και κατά 42%

Σύμφωνα με τις διεθνείς

συστάσεις για καλύτερη υγεία και αύξηση του προσδόκιμου ζωής, πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτρια έως έντονη άσκηση την εβδομάδα, σε διαστήματα των δέκα λεπτών το λιγότερο.


Κάτι τέτοιο όμως, δεν είναι πάντα εφικτό για τους ηλικιωμένους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας βρετανικής επιστημονικής μελέτης, αρκούν λίγα λεπτά σωματικής άσκησης ή άλλης δραστηριότητας, ακόμη και ελαφριάς, όπως η περιποίηση του κήπου ή μια βόλτα με το σκύλο, για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ενός ηλικιωμένου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μπάρμπαρα Τζέφερις του Τμήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), ανέλυσαν στοιχεία για 1.181 άνδρες με μέση ηλικία τα 78 έτη, οι οποίοι δέχθηκαν να φοράνε μια συσκευή που κατέγραφε τη σωματική δραστηριότητά τους. Στη διάρκεια των πέντε ετών που διήρκεσε η μελέτη, 194 πέθαναν.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε 30 λεπτά πρόσθετης ελαφριάς δραστηριότητας καθημερινά, υπήρχε κατά μέσο όρο 17% μείωση στην πιθανότητα θανάτου. Αν αυτά τα επιπλέον 30 λεπτά αφορούσαν μέτριας έως μεγάλης έντασης άσκηση, τότε ο κίνδυνος θανάτου μειωνόταν στο διπλάσιο, περίπου κατά 33%.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι για τους ηλικιωμένους δεν έχει σημασία αν η σωματική δραστηριότητά τους διαρκεί τουλάχιστον δέκα λεπτά, καθώς ακόμη κι αν γίνεται πιο αραιά, η μείωση της πιθανότητας πρόωρου θανάτου είναι ίδια (41% με σποραδική άσκηση και 42% με διαστήματα των δέκα λεπτών και άνω).
Έγινε επίσης φανερό ότι ένας ηλικιωμένος μπορεί κάλλιστα να «πιάσει» το στόχο των 150 λεπτών άσκησης την εβδομάδα, αν ασκείται με πιο τυχαίο και σποραδικό τρόπο. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, αφού η μελέτη έγινε σε άνδρες, δεν είναι σαφές αν τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τις ηλικιωμένες γυναίκες.
Πάντως το βασικό συμπέρασμα, σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες, είναι ότι «όλες οι δραστηριότητες, και οι πιο ήπιες, είναι ωφέλιμες. Η διαπίστωση ότι ακόμη και η χαμηλής έντασης σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου είναι πολύ σημαντική για τους ηλικιωμένους, καθώς ούτως ή άλλως η περισσότερη δραστηριότητά τους είναι ελαφριά».
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής “British Journal of Sports Medicine”.

Ο ρόλος του αλκοόλ

Αμερικανοί επιστήμονες, που πραγματοποιούν από το 2003 μια μελέτη για τους ανθρώπους που ξεπερνάνε τα 90 χρόνια (90+ Study), ανακοίνωσαν σε επιστημονικό συνέδριο στο Όστιν του Τέξας ότι λίγο αλκοόλ φαίνεται να κάνει καλό στη μακροζωία, περισσότερο και από την άσκηση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευρολόγο Κλόντια Κάγουας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που μελέτησαν 1.700 άτομα, βρήκαν ότι κατά την τελευταία 15ετία όσοι έπιναν δύο ποτήρια μπίρας ή κρασιού τη μέρα, είχαν 18% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου. Ενώ αντίστοιχα για όσους ασκούνταν 15 έως 45 λεπτά καθημερινά, ο κίνδυνος ήταν λιγότερο μειωμένος κατά 11%.
«Δεν έχω κάποια εξήγηση γι’ αυτό, αλλά είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ παρατείνει τη ζωή» δήλωσε η Κάουας.
Επίσης, εκτός από τη λελογισμένη κατανάλωση αλκοόλ και τη σωματική άσκηση, η μελέτη βρήκε ότι η κατανάλωση καφέ με μέτρο (δύο καφέδες τη μέρα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 10%), καθώς επίσης η διατήρηση κανονικού βάρους και η απασχόληση με κάποιο χόμπι (δύο ώρες τη μέρα σχετίζονται με μείωση κινδύνου κατά 21%), βοηθούν κάποιον άνθρωπο να περάσει τα 90.
Η μελέτη δείχνει ότι περίπου το 40% των ανθρώπων άνω των 90 ετών πάσχουν από άνοια και σχεδόν το 80% έχουν κινητικά προβλήματα.
 Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Επίσης  Απέκτησε λευκά δόντια… τρώγοντας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *