Καλλιεργούμε παντζάρι σε γλάστρα

Το παντζάρι είναι από τα

χαρακτηριστικά φθινοπωρινά λαχανικά που καλλιεργούμε, κυρίως, για την εδώδιμη σαρκώδη ρίζα (γουλί), αλλά και για τα τρυφερά φύλλα του. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι ποικιλίες παντζαριού που δίνουν κόκκινες ρίζες και γι’ αυτό λέγεται και κοκκινογούλι. Ακολουθείστε τις συμβουλές μας για καλλιέργεια παντζαριού σε γλάστρα, για να φτιάξετε την δημοφιλή παντζαροσαλάτα καθώς και πολλά άλλα φαγητά.

• Επιλέγουμε κατάλληλη γλάστρα και αφράτο φυτόχωμα για το παντζάρι

Η καλλιέργεια του παντζαριού δεν απαιτεί πολύ βαθιές γλάστρες, καθώς 20-25 εκατοστά βάθος είναι αρκετά για να μας δώσουν ποιοτική παραγωγή. Θα χρειαστούμε αφράτο γόνιμο φυτόχωμα, ειδικό για κηπευτικά που να εξασφαλίζει παράλληλα καλή αποστράγγιση. Βέβαια, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε και μια συνταγή δικού μας φυτοχώματος, ιδανική για καλλιέργεια παντζαριού σε γλάστρα αναμιγνύοντας 60% χώμα ή τύρφη, 20% κομπόστ ή καλοχωνεμένη κοπριά, 10% περλίτη και 10% άμμο.

Διαβάστε Επίσης  Έρχονται αλλαγές στα capital controls
• Εξασφαλίζουμε θέση με ήλιο για τη γλάστρα με τα παντζάρια

Επιλέγουμε μια ηλιόλουστη θέση για τη γλάστρα που θα φυτέψουμε τα παντζάρια την φθινοπωρινή περίοδο και περισσότερο ημισκιερή αν τα φυτέψουμε νωρίς την άνοιξη. Το παντζάρι ευδοκιμεί σε ένα εύρος θερμοκρασιών 14-25°C για να έχει καλή ανάπτυξη του φυλλώματος και σχηματισμό της σαρκώδους ρίζας του. Αντίθετα, πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν υποβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητα της παραγωγής.

• Φυτεύουμε σπόρο ή μεταφυτεύουμε έτοιμα φυτά παντζαριού

Οι σπόροι παντζαριού που προμηθευόμαστε είναι συγκάρπια που περιέχουν 3-4 μεμονωμένους σπόρους το καθένα. Πριν τη σπορά ή κατά τη σπορά στις γλάστρες μας, καλό είναι να τρίψουμε τα συγκάρπια για να απελευθερωθούν οι σπόροι του παντζαριού και να φυτρώσουν πιο εύκολα. Όταν φυτρώσουν τα παντζάρια τα αραιώνουμε σε αποστάσεις 10-15 εκατοστών. Αν προμηθευτούμε έτοιμα φυτά παντζαριού, τα φυτεύουμε στη γλάστρα σε αποστάσεις 15-20 εκατοστών μεταξύ τους.

Διαβάστε Επίσης  Eurovision 2018: Οι θέσεις Ελλάδας και Κύπρου στα στοιχήματα μετά τις πρόβες
• Εξασφαλίζουμε άφθονο πότισμα και βιολογική λίπανση για το παντζάρι σε γλάστρα

Το παντζάρι έχει σχετικά μικρές απαιτήσεις σε πότισμα, επειδή διαθέτει βαθύ ριζικό σύστημα. Πραγματοποιούμε ελαφριά ποτίσματα ανάλογα με το πότε στεγνώνει το επιφανειακό χώμα της γλάστρας. Σχετικά με τη λίπανση, καλό είναι να προστεθεί στη λίπανση του παντζαριού, βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο και ιχνοστοιχεία βορίου, μια φορά το μήνα.

• Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια πατζαριού σε γλάστρα

Το παντζάρι μπορεί να συγκαλλιεργηθεί στις γλάστρες και στις ζαρντινιέρες μας και να έχει πολύ καλή παραγωγή μαζί με μαρούλικρεμμύδι και σκόρδο. Μάθετε περισσότερα για τη συγκαλλιέργεια φυτών στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.


Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *