Πράσινο τσάι, θαυματουργή δράση ενάντια σε καρκίνο, καρδιαγγειακά και τερηδόνα

Παραδοσιακή ιστορία και χρήση

Ένα αρχαίο κινεζικό ρητό λέει: «Είναι καλύτερο να στερηθείς τροφή για τρεις μέρες παρά τσάι για μια μέρα». Σύμφωνα με τον Κινέζικο θρύλο, το τσάιανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία από έναν αυτοκράτορα 4000 χρόνια πριν. Το τσάι εισήχθηκε στην Ευρώπη από Ολλανδούς εμπόρους τον 17ο αιώνα και από εκεί διαδόθηκε στην Αγγλία και αργότερα στη Βόρεια Αμερική.
Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι πίνουν τσάι κάθε μέρα. Είναι το δεύτερο μετά το νερό ως το πιο συχνό καταναλώσιμο ποτό σε όλο τον κόσμο. Το τσάι είναι ένα τόσο σύνηθες ποτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται ότι είναι ένα βοτανικό φάρμακο.

Όλα τα τσάγια (πράσινο, μαύρο και oolong) προέρχονται από το ίδιο φυτό, την Cameliasinensis.

Διαφέρουν στο πώς τα κομμένα φύλλα παρασκευάζονται. Αντίθετα με το μαύρο τσάι και με το τσάι oolong, το πράσινο τσάι δεν υφίσταται ζύμωση, και έτσι τα ενεργά του συστατικά παραμένουν αναλλοίωτα στο βότανο.
Το πράσινο τσάι καταναλώνεται εδώ και χιλιετίες στην Κίνα, στην Ινδία, στην Ιαπωνία, στην Ταϋλάνδη και σε άλλες χώρες της Ασίας. Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική συστήνει το πράσινο τσάι για
Το πράσινο τσάι θεωρείται επίσης ως θεραπεία για τον έλεγχο της αιμορραγίας και την επούλωση των πληγών, την αποτροπή της τερηδόνας, την προαγωγή της πέψης και της νοητικής διαύγειας.

Σύγχρονες έρευνες

Το πράσινο τσάι περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά και είναι τόσο σημαντικό όσο τα φρούτα και τα λαχανικά στην καθημερινή σας διατροφική πρόσληψη. Περιέχει πτητικά έλαια, βιταμίνες, μέταλλα και καφεΐνη, αλλά τα κύρια συστατικά στα οποία αποδίδονται οι περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού είναι οιπολυφαινόλες, ειδικά η κατεχίνη που ονομάζεται επιγαλλοκατεχίνη (EGCG).

Το πράσινο τσάι φαίνεται ότι κάνει καλό στην καρδιά

και πιθανόν να μειώνει τον κίνδυνο της αθηροσκλήρωσης. Μειώνει ελαφρά τα επίπεδα της γενικής χοληστερίνης, μειώνει την LDL (τη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη, γνωστή και ως κακή χοληστερίνη) και αυξάνει την HDL (την υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη, γνωστή και ως καλή χοληστερίνη) (1-3).
Το πιο σημαντικό είναι ότι το πράσινο τσάι λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης αποτρέπει την οξείδωση της LDL. Η οξειδωμένη χοληστερίνη, και όχι η χοληστερίνη αφ’ εαυτής, αποτελεί κίνδυνο για την καρδιαγγειακή υγεία. Το πράσινο τσάι μειώνει επίσης τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων στο αίμα. 
«Τροφή»: Για όλους αυτούς τους λόγους, πολύ σοφά το επέλεξε το πανεπιστήμιο Αθηνών για τις μελέτες από τις οποίες προέκυψε η φόρμουλα εξισορρόπησης της χοληστερίνης: Οριστική λύση στα προβλήματα χοληστερίνης, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, δίνει ελληνικό πανεπιστήμιο Η εν λόγω φόρμουλα μελετάται ακόμη για την δράση της σε άλλα θέματα υγιείας, καθώς όπως θα δείτε στην συνέχεια, το πράσινο τσάι είναι πραγματικά θαυματουργό και ανεξάντλητο όσον αφορά τα οφέλη του.

Το πράσινο τσάι είναι το καλύτερο ρόφημα για την πρόληψη του καρκίνου.

Διάφορες εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα έχουν δείξει την αντικαρκινογόνο δράση των πολυφαινολών από το πράσινο τσάι (4-5). Ο πολυφαινόλες του έχουν επίσης συνδεθεί με μείωση του κινδύνου διαφόρων τύπων καρκίνου σε ανθρώπους (6-7).
Σε μια διπλή-τυφλή δοκιμή, άτομα με λευκοπλακία (μια προκαρκινική στοματική κατάσταση) λάμβαναν από το στόμα 3 γραμμάρια την ημέρα από ένα μείγμα πράσινου τσαγιού για 6 μήνες. Συγκρινόμενη με την ομάδα ατόμων που λάμβαναν placebo (εικονικό φάρμακο), η ομάδα του πράσινου τσαγιού είχε σημαντικές μειώσεις στη λευκοπλακία (8).

Πολυάριθμες μελέτες σε ανθρώπινα κύτταρα και σε ζώα δείχνουν ότι

οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού μπορούν να αναχαιτίζουν τον καρκίνο, ιδιαίτερα τους καρκίνους του παχέος εντέρου (κόλον), του ορθού εντέρου και τουπαγκρέατος (9-10) καθώς και τους καρκίνους του πνεύμονα, του στομάχου και των νεφρών (11). Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικοί χημειοπροληπτικοί παράγοντες κατά μιας ποικιλίαςκαρκινογόνων.
Παράλληλα με τις εργαστηριακές μελέτες, πληθυσμιακές μελέτες που παρακολουθούν την υγεία μεγάλων ομάδων ανθρώπων που πίνουν πολύ τσάι δείχνουν τα προληπτικά, κατά του καρκίνου, οφέλη του πράσινου τσαγιού. Πληθυσμιακές μελέτες έχουν βρει μειωμένα ποσοστά καρκίνου σε ασιατικές χώρες, όπου το πράσινο τσάι είναι βασικό μέρος της διατροφής τους.

Σε μια ασιατική μελέτη, αυτοί που έπιναν τσάι είχαν μισές πιθανότητες να

αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου σε σχέση με τους άνδρες που έπιναν λίγο τσάι (12). Οι Ιάπωνες άνδρες που συνηθίζουν να πίνουν τέσσερεις με έξι κούπες πράσινου τσαγιού καθημερινά έχουν σημαντικά λιγότερα ποσοστά συχνότητας καρκίνου από ότι οι δυτικοί άνδρες (13).
Έχει εδώ και καιρό αναφερθεί ότι τα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα στην Ιαπωνία είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο, παρά τα υψηλά ποσοστάκαπνίσματος των Ιαπώνων.
Δεδομένα από μια ελεγχόμενη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στους Οκινάουα, στους κατοίκους ενός νησιωτικού συμπλέγματος κοντά στην Ιαπωνία, έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η πρόσληψη τσαγιού Οκινάουα (ένα ζυμωμένο τσάι), τόσο μικρότερος ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα, ιδιαίτερα στις γυναίκες (14).
Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση τσαγιού έχει προστατευτική επίδραση κατά του καρκίνου του πνεύμονα στους ανθρώπους.
Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός που σχετίζεται με την κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο στην περιοχή ShizuokaPrefecture, που βρίσκεται στην κεντρική Ιαπωνία, είναι πολύ χαμηλότερα από ότι σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας. Η πρόσληψη πράσινου τσαγιού είναι πιο συστηματική στην περιοχή ShizuokaPrefecture από ό, τι σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας (15).

Το πράσινο τσάι προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του ιατρικού περιοδικού Lancet «η σημασία των διατροφικών συστατικών στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτη παρά τις αυξανόμενες αποδείξεις ότι αυτά τα μόρια έχουν χημειοπροληπτική και χημειοπροστατευτική ικανότητα.
Το πράσινο τσάι και άλλα συστατικά που προέρχονται από τη διατροφή προσφέρουν διάφορα πλεονεκτήματα ως αντικαρκινικά προϊόντα, διότι αυτά τα συστατικά είναι μη τοξικά, προκαλούν λίγες παρενέργειες, είναι ευρέως διαθέσιμα και τέλος είναι φτηνά» (16).

Mία πρόσφατη επαναστατική κλινική δοκιμή στην Ιταλία βρήκε ότι

το πράσινο τσάι είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη σε άνδρες υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη αυτής της ασθένειας (17).
Καθοδηγούμενη από τον Salverio Bettuzzi, μια ομάδα αποτελούμενη από ερευνητές από δύο ιταλικά πανεπιστήμια έδειξε ότι οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού ήταν 90% αποτελεσματικές στην πρόληψη του καρκίνο του προστάτη σε άνδρες με προκαρκινικές βλάβες.

Εργαστηριακές έρευνες έχουν εδώ και καιρό δείξει ότι

οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού, συμπεριλαμβανομένης της επιγαλλοκατεχίνης-3 gallate (EGCG), εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτής της πρόσφατης ιταλικής μελέτης – τα οποία παρουσιάστηκαν στην 96η ετήσια συνάντηση της American Association for Cancer Research τον Απρίλιο του 2005 – έδειξε ότι το πράσινο τσάι μπορεί να προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη σε άνδρες με προκαρκινικές βλάβες.
Έτσι οι άνδρες υψηλού κινδύνου για καρκίνο του προστάτη θα ήταν συνετό να συμπεριλάβουν πράσινο τσάι ή συμπληρώματα πράσινου τσαγιού στη διατροφή τους.

Ο Bettuzzi και οι συνάδελφοί του συνέλεξαν στοιχεία από

62 άνδρες, ηλικίας 45-75, με υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του προστάτη, μια προκαρκινική κατάσταση που οδηγεί σε καρκίνο του προστάτη μέσα σε ένα χρόνο σε σχεδόν ένα τρίτο όλων των περιπτώσεων. Από τη μελέτη αποκλείστηκαν οι χορτοφάγοι, οι καταναλωτές πράσινου τσαγιού και οι άνδρες που είχαν χρησιμοποιήσει αντιοξειδωτικά ή αντι-ανδρογονικές θεραπείες.
32 άτομα έλαβαν 200 mg κατεχινών πράσινου τσαγιού (50% επιγαλλοκατεχίνης-3 gallate) τρεις φορές την ημέρα, ενώ οι άλλοι 30 άνδρες λάμβαναν placebo (μη δραστική ουσία).
Πραγματοποιήθηκαν βιοψίες 6 μήνες και ένα χρόνο αργότερα. Μόνο ένας άνδρας στην ομάδα θεραπείας (που λάμβανε κατεχίνες) διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη, ενώ 9 άνδρες στην ομάδα ελέγχου (που λάμβανε placebo) ανέπτυξαν την ασθένεια. Καμιά παρενέργεια δεν αναφέρθηκε στα άτομα που λάμβαναν κατεχίνες του πράσινου τσαγιού.

Το πράσινο τσάι προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού.

Καθώς ο όγκος μεγαλώνει, προκαλεί νέα αγγειακή ανάπτυξη (αγγειογένεση) από τους γειτονικούς φυσιολογικούς ιστούς και αλλάζει την πορεία της παροχής αίματος και των θρεπτικών συστατικών μακριά από τους ιστούς, για να θρέψει τον εαυτό του. Ανεξέλεγκτη αγγειογένεση του όγκου μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη του καρκίνου σε όλο το σώμα. Αντιαγγειογενετικοί παράγοντες όπως το πράσινο τσάι εμποδίζουν αυτή τη νέα ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων των όγκων.
Το πράσινο τσάι περιέχει επιγαλλοκατεχίνη gallate (EGCG), μια πολυφαινόλη που μπλοκάρει την επιτάχυνση του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGF). Οι επιστήμονες θεωρούν τον VEGF απαραίτητο για τη διαδικασία της αγγειογένεσης και την επιβίωση των ενδοθηλιακών κυττάρων των όγκων. Η επιγαλλοκατεχίνη gallate του πράσινου τσαγιού είναι που το κάνει δυνητικά αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Μελέτες in vivo (σε ζωντανούς οργανισμούς) έχουν δείξει ότι

τα εκχυλίσματα του πράσινου τσαγιού έχουν τις ακόλουθες δράσεις σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα:
  • Αναχαίτιση της ανάπτυξης όγκων 58%
  • Αναχαίτιση της ενεργοποίησης του νουκλεϊκού παράγοντα-κάππα βήτα 
  • Αναχαίτιση της εξάπλωσης των κυττάρων των όγκων invitro σε ποσοστό 27% 
  • Αυξημένη απόπτωση (θάνατος) των κυττάρων των όγκων (18).
Διαβάστε Επίσης  Δεν φταίει το καρφί αν εσύ τρίβεσαι επάνω του

Ας εξετάσουμε τους πιθανούς μηχανισμούς της αντικαρκινικής δράσης του πράσινου τσαγιού.

Αν και το πράσινο τσάι περιέχει πολυάριθμα συστατικά που μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο, οι μελέτες δείχνουν ότι η αντικαρκινική του δράση συνδέεται κυρίως με μια κατεχίνη που ονομάζεται επιγαλλοκατεχίνη-3 gallate (EGCG).
Με χημική δομή παρόμοια με συστατικά που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί και στα λαχανικά όπως το μπρόκολο, η υπερέχουσα βιοδιαθεσιμότητα (ή η ικανότητα να απορροφάται στο σώμα) της επιγαλλοκατεχίνης-3 gallate ευθύνεται για την αποτελεσματικότητά της. Ως προς το πώς το πράσινο τσάι προλαμβάνει τον καρκίνο, οι έρευνες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι έχει διάφορους χημειοπροληπτικούς μηχανισμούς δράσης:

1. Προάγει την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων.

Ο Bettuzzi και οι συνάδελφοί του βρήκαν ότι η επιγαλλοκατεχίνη-3 gallate στοχεύει ειδικά τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη για προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο ή απόπτωση, χωρίς να βλάπτει τα καλοήθη κύτταρα. Τα καρκινικά κύτταρα είναι αθάνατα. Επομένως, η επιγαλλοκατεχίνη-3 gallate επιφέροντας απόπτωση (προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο) στα καρκινικά κύτταρα αποτρέπει την ανάπτυξη του καρκίνου.
Προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η απόπτωση αποτρέπει τη μετάσταση (19). Έτσι, αν η επιγαλλοκατεχίνη-3 gallate προκαλεί απόπτωση ειδικά στα καρκινικά κύτταρα, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη στη διαχείριση και θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου.

2. Εμποδίζει την 5-άλφα ρεδουκτάση και τη διυδροτεστοστερόνη

Άλλες μελέτες για το πράσινο τσάι έχουν δείξει ότι οι επιγαλλοκατεχίνη-3 gallate και επικατεχίνη-3 gallate, γνωστή ως ECG, είναι αποτελεσματικές στην αναχαίτιση του ενζύμου 5-άλφα ρεδουκτάση τύπου 1, μειώνοντας έτσι τη σύνθεση της διυδροτεστοστερόνης (DHT), μιας ισχυρής μορφής τεστοστερόνης που συμβάλλει στην υπερπλασία και στον καρκίνο του προστάτη (20).

3. Προλαμβάνει την αγγειογένεση

Για να αναπτυχθούν οι όγκοι πρέπει να έχουν επαρκή παροχή αίματος που προμηθεύεται από τοπικά αιμοφόρα αγγεία. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού, και ιδιαίτερα η επιγαλλοκατεχνίνη-3 gallate, μπλοκάρει την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων, μια διαδικασία γνωστή ως αγγειογένεση (21). Αν το πράσινο τσάι προλαμβάνει την αγγειογένεση σε ανθρώπινους όγκους, αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη τόσο πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου.

4. Εμποδίζει ένζυμα που συμβάλλουν σε καρκίνο

Εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι σε ανθρώπινα κύτταρα η επιγαλλοκατεχίνη-3 gallate και η επικατεχίνη-3 gallate αναχαιτίζουν ένζυμα που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου (22). Σε μια ιαπωνική μελέτη, ερευνητές βρήκαν ότι οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού εμπόδισαν την έκκριση των ενζύμων κολλαγενάσης από υψηλά μεταστατικά καρκινικά κύτταρα όγκων του πνεύμονα. Τα ένζυμα κολλαγενάσης αναμειγνύονται ση διήθηση των κυττάρων των όγκων και στη μετάσταση (23).

5. Αντιοξειδωτική δράση

Η αντιοξειδωτική δράση του πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου εμποδίζοντας την οξειδωτική βλάβη και εκκαθαρίζοντας τιςελεύθερες ρίζες (24).

6. Δεσμεύει την πρωτεΐνη Heat Shock 90

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Rochester στη Νέα Υόρκη ανέφεραν πρόσφατα ότι η επιγαλλοκατεχίνη-3 gallate του πράσινου τσαγιού επιδρά σε μια πρωτεΐνη που είναι γνωστή ως heat shock protein 90, η οποία είναι παρούσα σε υψηλότερα επίπεδα στα καρκινικά κύτταρα από ό, τι στα φυσιολογικά κύτταρα.
Αυτού του είδους οι πρωτεΐνες κάνουν ικανά μερικά καρκινικά κύτταρα να επιβιώνουν, ακόμα και σε παρουσία τοξικής ακτινοβολίας και χημειοθεραπείας. Με το να δένεται με την heatshockprotein 90, η επιγαλλοκατεχίνη-3 gallate ανατρέπει την ανάπτυξη και επιβίωση των καρκινικών κυττάρων.

7. Άλλοι αντικαρκινικοί μηχανισμοί δράσης του πράσινου τσαγιού

Άλλες έρευνες προτείνουν ότι οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού μπορούν επίσης να λειτουργούν καταστέλλοντας τον σχηματισμό ετεροκυκλικωναμινών (των τοξικών συστατικών που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του ψησίματος τροφών όπως το κρέας και το ψάρι) (25), υποστηρίζοντας τις βιοχημικές οδούς και τα ένζυμα του ήπατος που αποτοξινώνουν ανεπιθύμητα συστατικά (26) και συμπεριφερόμενες σαν τη μεθοτρεξάτη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των καρκίνων του μαστού, των πνευμόνων, του αίματος, των οστών, του λεμφικού συστήματος και της μήτρας (27).
Ουσίες στο πράσινο τσάι, όπως και στο μαύρο τσάι, φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο τερηδόνας (28). Εθελοντές που ξέπλεναν το στόμα τους με αλκοολούχο εκχύλισμα φύλλων τσαγιού πριν τον ύπνο για τέσσερεις ημέρες είχαν σημαντικά λιγότερη συσσώρευση πλάκας (29). Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού έχουν τοπικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, ακόμα και ενάντια σε βακτήρια που προκαλούν οδοντική πλάκα (30-31).
Μια μελέτη έδειξε ότι το τσάι λόγω των υψηλών ποσοτήτων τανίνης που περιέχει μπορεί να μειώσει την ανάγκη για αφαίρεση αίματος σε άτομα με υπερφόρτωσησιδήρου ή αιμοχρωμάτωση (32).

Δοσολογία

Για να λάβετε επαρκή ποσότητα πολυφαινολών τσαγιού, πρέπει να καταναλώνετε 3-10 κούπες πράσινου τσαγιού καθημερινά ή 300-1200 mg εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού σε μορφή κάψουλας.
Παρά το ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι μια καλά αποδεδειγμένη μέθοδος πρόληψης του καρκίνου, είναι δύσκολο για τους καρκινοπαθείς να λάβουν επαρκή ποσότητα των αντικαρκινικών συστατικών της επιγαλλοκατεχίνης gallate σε αυτή τη μορφή.
Το τιτλοδοτημένο εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σε μορφή βάμματος ή κάψουλας είναι πιο χρήσιμο από το πράσινο τσάι σε μορφή αφεψήματος, διότι στο τιτλοδοτημένο εκχύλισμα η δόση της επιγαλλοκατεχίνης gallate μπορεί να ελέγχεται με ακρίβεια και μπορούν να καταναλωθούν μεγαλύτερες δόσεις χωρίς υπερβολική πρόσληψη υγρών.
Η συνιστώμενη δόση για ένα άτομο με καρκίνο του μαστού, του προστάτη ή άλλων μορφών καρκίνου είναι 5 κάψουλες 350 mg εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού που περιέχει λίγη καφεΐνη τρεις φορές την ημέρα με κάθε γεύμα. Κάθε κάψουλα θα πρέπει να παρέχει τουλάχιστον 100 mg επιγαλλοκατεχίνης gallate.
Είναι προτιμητέο να λαμβάνετε εκχύλισμα πράσινου τσαγιού χωρίς καφεΐνη το βράδυ, για να διασφαλίσετε ότι η καφεΐνη δεν θα διαταράξει τον ύπνο σας. Τα άτομα επίσης που είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη, θα πρέπει να χρησιμοποιούν αυτή τη μορφή εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού χωρίς καφεΐνη.
Ωστόσο, υπάρχουν οφέλη να λαμβάνετε λίγη καφεΐνη. Μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη ενισχύει τις αντικαρκινικές επιδράσεις των πολυφαινολών του τσαγιού, συμπεριλαμβανομένης της επιγαλλοκατεχίνης gallate.

Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις

Το πράσινο τσάι δεν έχει γενικά παρενέργειες. Άτομα ευαίσθητα στην καφεΐνη μπορούν να παρουσιάσουν αϋπνία ή ανησυχία από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πράσινου τσαγιού.
Για τα προϊόντα της φύσης ® Μάριος Δημόπουλος – Διατροφολόγος-Συγγραφέας
Μέλος του AmericanCouncilofAppliedClinicalNutrition
Μέλοςτου American Association of Drugless Practitioners
Μέλοςτου American Association of Nutritional Consultants
Μέλοςτου Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλοςτης Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοπαθητικών
http://mariosdimopoulos.com/
«Τροφή»: Το πράσινο τσάι (οι ωφέλιμες ουσίες του για την ακρίβεια), έχει συμπεριληφθεί σε μία φόρμουλα του πανεπιστημίου Αθηνών, μαζί με ρόδι και βιταμίνη C.
Οι ακριβείς συγκεντρώσεις, μέσα σε μία κάψουλα, από φυσικές πολυφαινόλες, κατεχίνες και ανθοκυανίνες από τα πιστοποιημένα βιολογικά εκχυλίσματα και των τριών, ερευνήθηκαν αρχικά και μελετήθηκαν κλινικά στην συνέχεια και απέδειξαν:
  • Μείωση στην LDL* ορού (Κακή χοληστερίνη) 
  • Αύξηση της HDL ορού (Καλή χοληστερίνη) 
  • Αύξηση της συνολικής γλουταθειόνης (GSH) του πλάσματος σε άνδρες και γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ 
  • Διέγερση της οστεογένεσης των βλαστοκυττάρων με τελικό αποτέλεσμα την οστική πυκνότητα (BDM) 
  • Ενίσχυση του αντιοξειδωτικού αμυντικού συστήματος παρέχοντας προστασία κατά του οξειδωτικού στρες
Ταυτόχρονα, περαιτέρω κλινικές έρευνες και μελέτες έδειξαν την κάθετη προστασία που παρέχουν από τη δημιουργία αθηρωμάτωσηςτων αρτηριών και κατ’ επέκταση την προστασία από καρδιαγγειακάνοσήματα, ενώ επηρεάζεται και η σύσπαση των λείων μυϊκών ινών που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του καρδιακού παλμού. 
Εκτός αυτών σημαντική είναι η δράση του στη μείωση της υψηλήςαρτηριακής πίεσης, του ουρικού οξέος, του σπλαχνικού λίπους (π.χ. του συκωτιού). 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *