5 μυστικά για φύτευση τριανταφυλλιάς

Η τριανταφυλλιά είναι,

ίσως, το πιο δημοφιλές καλλωπιστικό φυτό που φυτεύουμε στον κήπο ή στη βεράντα μας. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες τριανταφυλλιάς: νάνες, χαμηλής ανάπτυξης τριανταφυλλιές, θαμνώδεις, αναρριχώμενες και εδαφοκάλυψης, διαθέσιμες σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων για να επιλέξουμε. Ας δούμε τα πέντε πιο βασικά μυστικά, απαραίτητα για την φύτευση της τριανταφυλλιάς.

 

• Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε τριανταφυλλιές;

Οι τριανταφυλλιές που βρίσκονται σε γλάστρα μπορούν να φυτευτούν όλο το χρόνο στον κήπο ή τη βεράντα. Οι γυμνόριζες τριανταφυλλιές, δηλαδή φυτά τα οποία δεν έχουν μπάλα χώματος να καλύπτει τις ρίζες τους, φυτεύονται αργά το φθινόπωρο ως τις αρχές της άνοιξης, την περίοδο που δεν έχουν φύλλα. Η πρώιμη φύτευση αν και προκαλεί πρώιμη και παρατεταμένη ανθοφορία τον πρώτο χρόνο, στη συνέχεια δημιουργεί εξάντληση στο φυτό.

 

• Πώς επιλέγουμε υγιή και δυνατά φυτά τριανταφυλλιάς;

Για να φυτευτεί μια τριανταφυλλιά θα πρέπει να είναι υγιής, εύρωστη και απαλλαγμένη από ασθένειες. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί από το βαθύ πράσινο και την ομοιομορφία του χρωματισμού των φύλλων της, καθώς επίσης από την απουσία στιγμάτων και προσβολών από ασθένειες και έντομα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όσον αφορά τις γυμνόριζες και τις φυλλοβόλες τριανταφυλλιές, αυτό είναι πολύ δύσκολο να το διακρίνουμε και περιοριζόμαστε στο να επιλέξουμε φυτά με παχείς καλοσχηματισμένους βραχίονες.

Διαβάστε Επίσης  Φράουλα: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

 

• Τι θέσεις επιλέγουμε για τη φύτευση της τριανταφυλλιάς;

Για τη φύτευση της τριανταφυλλιάς επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις, καθώς η τριανταφυλλιά αναπτύσσεται καλύτερα όταν φυτεύεται σε μέρη που τα βλέπει όλη τη μέρα ο ήλιος, αν και μπορεί να ευδοκιμήσει και να ανθοφορήσει επαρκώς και σε ημισκιερές. Είναι ανθεκτικό φυτό τόσο στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα όσο και στις υψηλές του καλοκαιριού.

 

• Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για την φύτευση της τριανταφυλλιάς;

Δύο-τρεις εβδομάδες πριν από τη φύτευση καλό είναι το έδαφος να σκαφτεί σε βάθος 30 – 40 εκατοστών και να εμπλουτιστεί ενσωματώνοντας καλά χωνεμένη κοπριάκομπόστ ή υψηλής ποιότητας φυτόχωμα. Αν στο συγκεκριμένο σημείο προϋπήρχε τριανταφυλλιά, το χώμα θα πρέπει να αντικατασταθεί. Να σημειώσουμε ότι ο λάκκος φύτευσης που θα ανοίξουμε θα πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερος από την μπάλα χώματος της τριανταφυλλιάς.

Διαβάστε Επίσης  Κρεμμύδια: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

 

• Κι ένα τελευταίο μυστικό για την φύτευση της τριανταφυλλιάς

Κατά την φύτευση της τριανταφυλλιάς, διαμορφώστε το χώμα έτσι ώστε όταν τοποθετήσετε το φυτό, οι ρίζες του να είναι καλά απλωμένες και να βρίσκονται σε καλή επαφή με αυτό. Στη συνέχεια, συμπληρώστε με χώμα το λάκκο φύτευσης μέχρι να κλείσει. Ποτίστε καλά και διαμορφώστε λεκάνη γύρω από το λάκκο, ώστε να συγκρατούνται τα νερά και παράλληλα να εξασφαλίζεται καλή αποστράγγιση του εδάφους. Η τριανταφυλλιά απαιτεί τακτικές αρδεύσεις από τα μέσα της άνοιξης και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και εφαρμογή οργανικών λιπασμάτων για καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.

 

Διάβασε περισσότερες πληροφορίες για την τριανταφυλλιά, στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει για κλάδεμα τριανταφυλλιάς, λίπανση τριανταφυλλιάς και πολλαπλασιασμό τριανταφυλλιάς.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *