Καλλιέργεια μέντας σε γλάστρα

Καλλιέργεια μέντας σε γλάστρα

Μέντα, ένα αγαπημένο

αρωματικό φυτό που μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι μας και να συγκομίσουμε τα φρέσκα μυρωδάτα φύλλα της τόσο για τις σαλάτες και τα φαγητά μας, όσο και για να φτιάξουμε ροφήματα ή αγαπημένα δροσερά ποτά.

Ας δούμε λοιπόν τα πιο σημαντικά μυστικά για την καλλιέργειας της μέντας σε γλάστρα.

• Εξασφαλίζουμε σκιερή και προφυλαγμένη θέση για τη μέντα σε γλάστρα

Η μέντα είναι ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα, στους βοριάδες, καθώς και στον δυνατό καλοκαιρινό ήλιο. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε για τη γλάστρα της μέντας, μια σκιερή ή ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι μας για να ευδοκιμήσει. Αν το μπαλκόνι σας έχει νότια έκθεση και έντονη ηλιοφάνεια, υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν εγκαύματα στο φύλλωμα. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατά διαστήματα ειδικό διχτυωτό πανί, σχετικά αραιής πλέξης, για την προστασία από τον άνεμο, τον παγετό και την έντονη ηλιοφάνεια.

• Επιλέγουμε κατάλληλη γλάστρα και φυτόχωμα για τη μέντα στη γλάστρα

Η μέντα είναι καλό να φυτεύεται σε σχετικά πλατιά γλάστρα ή ζαρντινιέρα, λόγω της γρήγορης ανάπτυξης των ριζωμάτων της. Διαφορετικά, θα χρειαστεί μεταφύτευση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για να γεμίσουμε τις γλάστρες μας, θα προμηθευτούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης για να φυτέψουμε τη μέντα μας ή πιο εξειδικευμένο για αρωματικά φυτά, εμπλουτισμένο με περλίτη, ώστε να έχει καλύτερο αερισμό και στράγγιση.

• Μεταφυτεύουμε τη μέντα σε μεγαλύτερη γλάστρα αν χρειάζεται
 
Αν παρατηρήσουμε οι ρίζες της μέντας να εξέρχονται κάτω από τη γλάστρα ή να εξέρχονται από την επιφάνεια του χώματος, είναι η ώρα για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Διαβάστε Επίσης  Καλλιέργεια φασκόμηλου σε γλάστρα

Η μεταφύτευση της μέντας είναι καλό να γίνεται την περίοδο της άνοιξης σε γλάστρα ένα ή δύο νούμερα μεγαλύτερη. Επίσης, η μεταφύτευση μπορεί να γίνεις και αρχές φθινοπώρου μετά το τέλος της καλοκαιρινής ανθοφορίας της μέντας.

Σε αυτή την περίπτωση, πριν τη μεταφύτευση, μπορούμε να κλαδέψουμε αυστηρά τη μέντα για να παρουσιάσει ξανά γρήγορη ανάπτυξη του φυλλώματος της.

• Κάνουμε τακτικά ποτίσματα στη μέντα και προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα
 
Σχετικά με τις ανάγκες της μέντας σε νερό, θα χρειαστούν τακτικά ποτίσματα και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, σε καθημερινή βάση. Τέλος, αν και η μέντα δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε λίπανση, θα ήταν χρήσιμο να προσθέσουμε καλοχωνεμένη κοπριά ή βιολογικό λίπασμα για αρωματικά φυτά, μια φορά το μήνα, κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.
• Κι ένα μυστικό για τη μέντα στη γλάστρα
 
Κορφολογούμε συχνά τη μέντα στην γλάστρα, κόβοντας τις άκρες των βλαστών της, μια φορά το μήνα για να διατηρήσουμε συμπαγές το φύλλωμα της και να περιορίσουμε την ανάπτυξη αδύνατων βλαστών.
 

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *