Φυτεύουμε πανσέδες στο μπαλκόνι

Ο πανσές είναι ένα από τα

πιο δημοφιλή ετήσια ανοιξιάτικα ανθόφυτα που ξεχωρίζουν στις γλάστρες και στις ζαρντινιέρες των μπαλκονιών μας. Χαρακτηρίζεται από ζωηρή, χαμηλή ανάπτυξη 15 – 25 εκατοστών, πυκνή βλάστηση και πρώιμη ανθοφορία με εντυπωσιακά άνθη. Θα βρείτε μονόχρωμους πανσέδες κίτρινους, πορτοκαλί, μπορντό, μοβ, λευκούς, μπλε ή συνδυασμό των παραπάνω χρωμάτων. Πολύ ιδιαίτεροι είναι και οι πανσέδες που διαθέτουν μία μαύρη κηλίδα στο κέντρο του άνθους. Τα πανσεδάκια ξεκινούν να ανθίζουν από πολύ νωρίς στα τέλη του χειμώνα και διαρκούν μέχρι τα τέλη του Ιούνη.

Τι συνθήκες θέλουν οι πανσέδες;
 
Οι πανσέδες προτιμούν ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι για να δώσουν την πλούσια ανθοφορία. Βέβαια, σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μειώνεται η ανθοφορία τους. Σχετικά με το υπόστρωμα ανάπτυξης τους, επιλέξτε πλούσιο και γόνιμο φυτόχωμα που θα προμηθευτείτε από ειδικά καταστήματα. Στη βάση της γλάστρας και της ζαρντινιέρας που θα το φυτέψετε, τοποθετήστε μια στρώση με χαλίκια ή βότσαλα για να εξασφαλίσετε καλή αποστράγγιση.
Πώς φυτεύουμε τους πανσέδες;
 
Οι πανσέδες πολλαπλασιάζονται εύκολα με σπόρο και μπορούμε να τους φυτέψουμε σε γλάστες και ζαρντινιέρες σε βάθος περίπου ένα εκατοστό. Προσέχουμε να κάνουμε αραιή φύτευση ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν καλύτερα όταν φυτρώσουν. Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε πανσέδες σε μικρά γλαστράκια από τα φυτώρια δημιουργώντας ιδιαίτερους χρωματικούς συνδυασμούς της αρεσκείας μας. Μεταφυτεύουμε σε αποστάσεις 10 εκατοστών μεταξύ τους, ενώ όταν συνυπάρχουν κι άλλα φυτά στη γλάστρα, τα τοποθετούμε στην μπροστινή σειρά για να δέχονται πλούσια ηλιοφάνεια και να χαρίσουν πλούσια ανθοφορία.
Τι πότισμα και λίπανση θέλουν οι πανσέδες;
 
Οι πανσέδες στο μπαλκόνι έχουν ανάγκη από τακτικά ποτίσματα 2-3 φορές τη βδομάδα, ανάλογα με την εποχή και τον τύπο του υποστρώματος που είναι φυτεμένοι. Επίσης, οι πανσέδες χρειάζονται συχνή ελαφρή λίπανση με υδατοδιαλυτό λίπασμα για να δώσουν πλούσια ανθοφορία για μεγάλο χρονικο διάστημα. Η απομάκρυνση των ανθέων που έχουν μαραθεί εξασφαλίζουν επιμήκυνση της ανθοφορίας τους καλοκαιρινούς μήνες.
Kι ένα μυστικό για τους πανσέδες
 
Ο πανσές χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ανθεκτικότητα σχετικά με εντομολογικές και μυκητολογικές ασθένειες. Δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη μεταχείριση φυτοπροστασίας οπότε θεωρείται ιδανικό φυτό για να φυτέψουν και να φροντίσουν τα παιδιά, μακριά από χημικές ουσίες.
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Διαβάστε Επίσης  Ειρήνη Λαγούδη: «Την σκότωσαν για τα χρήματα»!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *