Έξυπνοι τρόποι για να διαχειριστείτε τα ξεσπάσματα του παιδιού

Tο μικρό σας φωνάζει, κλαίει, κλωτσάει, πέφτει στο πάτωμα,

τρέχει ουρλιάζοντας, αρνείται να μπει στο αυτοκίνητο, στο σπίτι, σας κοιτάει ο κόσμος κι εσείς δεν ξέρετε τι να κάνετε. Κι όμως αυτά τα ξεσπάσματα είναι πολύ συνηθισμένα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μεταξύ 2 και 4 ετών. Κρατήστε την ψυχραιμία σας, μην αρχίσετε να «τραβάτε» βίαια το παιδί και σίγουρα μην αρχίσετε κι εσείς να φωνάζετε.

Δείτε έξυπνους τρόπους για να το ξεπεράσετε.

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας έχει νευρικά ξεσπάσματα
– Μείνετε ήρεμοι, όσο μπορείτε και μην του μιλάτε καθόλου. Δεν είναι σε θέση να σας παρακολουθήσει.

– Μην δώσετε ή κάνετε στο παιδί, αυτό που θέλει μόνο και μόνο για να σταματήσει. Αν αυτό γίνει, θα το επαναλαμβάνει κάθε φορά που θέλει να γίνει «το δικό του».
– Κρατήστε το μακριά από άλλους, ή από αντικείμενα και έπιπλα με τα οποία μπορεί να τραυματισθεί, καθώς δεν ελέγχει εκείνη τη στιγμή τις κινήσεις του.
– Μόλις αρχίσει να ηρεμεί, πείτε του ήρεμα, κοιτώντας το στα μάτια τι πρέπει να κάνει κι όχι τι δεν πρέπει.
– Επαινέστε το μόλις αρχίσει να ησυχάζει.
– Κάντε το κόλπο της απόσπασης προσοχής. Δείξτε του κάτι που είναι λίγο πιο μακριά, ή πάρτε στα χέρια σας ένα αντικείμενο που θεωρείτε πως θα του τραβήξει το ενδιαφέρον και θ΄ασχοληθεί με αυτό.

Για ποιους λόγους ξεσπάει

– Προσπαθεί να «τραβήξει» την προσοχή σας.
– Είναι πολύ κουρασμένο.
– Είναι πεινασμένο ή άρρωστο.
– Είναι φοβερά ενθουσιασμένο.
– Δεν μπορεί να κάνει κάτι που θέλει να κάνει.
– Του λέτε να κάνει κάτι που δεν θέλει να κάνει.
– Δεν μπορεί να διαχειριστεί μια δύσκολη δουλειά.
– Προσπαθεί μ΄αυτόν τον τρόπο να εξωτερικεύσει την ένταση και τον θυμό που νιώθει.
– Δεν ξέρει τις λέξεις που πρέπει να πει για να συνεννοηθείτε.
– Έχει μάθει πως έτσι θα γίνεται το «δικό του».
– Θέλει να πάρει μ΄αυτόν τον τρόπο μια αγκαλιά και την επιβεβαίωση πως το αγαπάτε.

Πώς θα μειώσετε τα νευρικά ξεσπάσματα του παιδιού

– Παρατηρήστε το παιδί για να μάθετε σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να έχει ξεσπάσματα. Αποφεύγετε με αυτό τον τρόπο να επαναληφθεί η ίδια συμπεριφορά με μια ανάλογη αφορμή.
– Προσπαθήστε όσο γίνεται να προβλέπετε πότε το παιδί είναι κουρασμένο, ώστε να μην το βγάζετε τότε για βόλτα.
– Έχετε πάντα στην τσάντα σας ένα μικρό σνακ, ένα μπουκάλι με νερό ώστε να του δώσετε κάτι από αυτά, όταν πεινάει ή διψάει.
– Αν είστε έξω και κάνετε ψώνια με το παιδί, καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδικασίας να του μιλάτε, να του δείχνετε, να του εξηγείτε τι βλέπει και τι κάνετε, ώστε να αισθάνεται πως έχει την πλήρη προσοχή σας. Μην μιλάτε συνέχεια στο κινητό όταν είσαστε έξω με το παιδί σας.
– Δώστε του πρωτοβουλίες και βάλτε το να συμμετέχει στα ψώνια,ζητώντας του να σας φέρει από το σούπερ μάρκετ το κουτί με τα αγαπημένα του δημητριακά, ή να διαλέξει για εσάς κουλουράκια από τον φούρνο.
– Αν δεν έχετε αρκετό χρόνο για ψώνια ή για κάποια δουλειά, είναι καλύτερα να την αναβάλετε για άλλη φορά. Το άγχος και οι γρήγοροι ρυθμοί που δεν μπορεί ν΄ακολουθήσει το παιδί σας, του δημιουργούν νευρικότητα.
– Έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και γευμάτων για το παιδί, κάθε μέρα και προσπαθήστε να το τηρείτε απαρέγκλιτα. Αυτό κάνει το παιδί σας να νιώθει ασφάλεια.
– Μαζέψτε από το σπίτι αντικείμενα που σπάνε ή που δεν θέλετε το παιδί να πιάσει στα χέρια του και κρύψτε τα μέχρι να γίνει 5 ετών τουλάχιστον. Έτσι δεν θα υπάρχουν ξεσπάσματα κι εντάσεις μεταξύ σας.
Πηγή: Childrencare.gr
Διαβάστε Επίσης  Αμβλυωπία: Όσο νωρίτερα διαγνωστεί, τόσο καλύτερα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *