Τα φυσικά βότανα του έρωτα

Πρόσφατα oι ερευνητές του τμήματος Διατροφικής Επιστήμης του Καναδικού Πανεπιστημίου Guelph
συνέλεξαν όλες τις υπάρχουσες επιστημονικές έρευνες για τα φυσικά αφροδισιακά και κατέληξαν στις ουσίες που, βάσει των υπαρχόντων στοιχείων, φαίνεται ότι όντως έχουν αφροδισιακή δράση.

Σε αυτά ανήκουν το τζίνσενγκ, το σαφράν, το αφρικανικό βότανο yohimbine (το οποίο όμως σε μεγάλη δόση μπορεί να είναι τοξικό), το βότανο maca, το μοσχοκάρυδο η κανέλα και η μέντα.

PANAX GINSENG
 
Χρησιμοποιείται για περισσότερο από 2.000 χρόνια στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική ως τονωτικό. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι ενισχύει την αντοχή και την ερωτική διάθεση. Μάλιστα, ορισμένες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το Panax ginseng συμβάλλει και στην καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας. Θεωρείται ασφαλές εφόσον λαμβάνεται για 1-2 μήνες (π.χ. σε κάψουλες, αμπούλες ή σε τσάι). Ωστόσο, όσοι έχουν υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και οι γυναίκες με ορμονικά προβλήματα (π.χ. κύστεις στο στήθος), καλό είναι να μην το χρησιμοποιούν περισσότερο από 15 συνεχόμενες ημέρες. 


ΣΑΦΡΑΝ 
Το σαφράν (κρόκος) τονώνει και ενισχύει τον οργανισμό. Οι αφροδισιακές του ιδιότητες αρχικά μελετήθηκαν σε πειραματόζωα, αλλά ακολούθησαν έρευνες και σε άνδρες, όπου φάνηκε ότι βελτιώνει τη στυτική λειτουργία. Με βάση τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, θεωρείται αποτελεσματικό αφροδισιακό. Μπορείτε να το απολαύσετε στο φαγητό ή στη σαλάτα ή ως έγχυμα (βράζετε νερό, ρίχνετε μέσα 4-10 ίνες σαφράν, το αφήνετε για 5-6΄, σουρώνετε και πίνετε). Η λήψη του είναι ασφαλής. 

MACA
 

Είναι ένα βότανο (Lepidium meyenii) που φύεται στις Άνδεις και παραδοσιακά θεωρείται ότι αυξάνει την ερωτική επιθυμία, την απόδοση, καθώς και τη γονιμότητα. Η φήμη του οφείλεται στους βοσκούς των Άνδεων, που παρατήρησαν αύξηση στη γονιμότητα των κοπαδιών τους που βοσκούσαν σε λιβάδια με maca. Η αφροδισιακή του δράση έχει μελετηθεί από ιταλούς, βρετανούς, αυστραλούς καθώς και περουβιανούς ερευνητές. Το κοινό συμπέρασμα όλων των ερευνών είναι ότι το συγκεκριμένο βότανο αυξάνει την ερωτική επιθυμία, ενώ σε ορισμένες μελέτες φάνηκε ότι αυξάνει και την απόδοση των ανδρών. Στη χώρα μας μπορείτε να το βρείτε σε υγρή μορφή και σε κάψουλες. Καλό είναι να μη λαμβάνεται για διάστημα άνω των 2 μηνών, ενώ αν υπάρχουν προβλήματα υγείας (π.χ. υπέρταση, σάκχαρο), πρέπει πρώτα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας. 


ΚΑΝΕΛΑ
Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που θεωρείται ότι ενισχύει τη λίμπιντο. Σε μεγάλη ποσότητα όμως είναι τοξική και μπορεί να μειώσει την άμυνα του οργανισμού. Αρκεστείτε, λοιπόν, σε λίγη κανέλα στον καφέ ή τα γλυκά (αποφύγετέ την αν κάνετε ομοιοπαθητική). 


ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ
 
Στην ινδική αγιουρβεδική ιατρική θεωρείται αφροδισιακό. Ειδικότερα, θεωρείται ότι αυξάνει τον αισθησιασμό. Ωστόσο, σε μεγάλες δόσεις είναι παραισθησιογόνο και τοξικό, οπότε αρκεστείτε σε μία πρέζα στο φαγητό. Άλλωστε, δεν χρειάζεται περισσότερο για να δώσει τη χαρακτηριστική του γεύση στο φαγητό. Πάντως, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, το μοσχοκάρυδο φαίνεται ότι όντως έχει αφροδισιακή δράση.


ΜΕΝΤΑ 

Όπως και η κανέλα, έτσι και η μέντα διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο Αριστοτέλης είχε συμβουλεύσει το Μέγα Αλέξανδρο να μην αφήνει τους στρατιώτες του να πίνουν τσάι μέντας πριν από τη μάχη, για να αποφεύγουν την ερωτική διέγερση και την επακόλουθη απώλεια των δυνάμεών τους. Μπορείτε να ετοιμάσετε τσάι μέντας (ρίχνετε μια μικρή πρέζα από το βότανο σε βρασμένο νερό, σκεπάζετε για 5-7΄, σουρώνετε και πίνετε). Μην υπερβαίνετε τα 1-2 φλιτζάνια την ημέρα για περισσότερο από 
2 μήνες (αποφύγετε τη μέντα αν κάνετε ομοιοπαθητική). 

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
Το ταπεινό φασκόμηλο χρησιμοποιείται για τη σωματική και την πνευματική τόνωση. Θεωρείται όμως ότι έχει και διεγερτικές ιδιότητες και παραδοσιακά χρησιμοποιείται από τους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας με σκοπό τη διατήρηση της στυτικής λειτουργίας. Μπορείτε να το καταναλώσετε ως ρόφημα (ρίχνετε για 5-7΄ μια πρέζα σε βρασμένο νερό, σουρώνετε και πίνετε).

Διαβάστε Επίσης  ΥΠΕΝ: Αύξηση εισοδηματικών ορίων υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *