Να γιατί δεν πρέπει να κοιμάσαι μπρούμυτα

Παρόλο που πολύ κόσμος γυρίζει με το στομάχι κάτω για να κοιμηθεί
άνετα, η στάση «μπρούμυτα» δεν είναι η ιδανική για έναν ποιοτικό ύπνο. Μάλιστα, μακροπρόθεσμα, υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας και επώδυνες καταστάσεις, όπως:

Υπνική άπνοια

Είναι πιθανότερο να συμβεί όταν κοιμόμαστε μπρούμυτα. Το αποτέλεσμα; Η αναπνοή σταματάει για δευτερόλεπτα, η λειτουργία της καρδιάς επιβαρύνεται και ξυπνάμε κουρασμένοι ακόμα κι αν κοιμηθήκαμε αρκετά. Η στάση αυτή δεν ενδείκνυται επίσης για όσους πάσχουν από άσθμα.

Προβλήματα στη μέση


Όταν κοιμόμαστε μπρούμυτα, είναι δύσκολο να διατηρήσουμε τη σπονδυλική στήλη σε ευθεία θέση κι αυτό προκαλεί καταπόνηση στη μέση όπου πέφτει το περισσότερο βάρος.

Προβλήματα στον αυχένα


Επειδή δύσκολα μπορεί κανείς να αναπνεύσει με το κεφάλι χωμένο στο μαξιλάρι, το πιθανότερο είναι να στρέφουμε το κεφάλι δεξιά ή αριστερά στη διάρκεια της νύχτας. Αυτή η κίνηση κουράζει τον αυχένα.

Χρόνιος πονοκέφαλος

Ένας πονοκέφαλος που διαρκεί περισσότερες από 4 ώρες την ημέρα, σχεδόν κάθε μέρα, είναι πιθανό να οφείλεται στο ότι κοιμάσαι μπρούμυτα!

Πώς θα αποφύγεις να γυρίζεις μπρούμυτα
Είναι σίγουρα δύσκολο να ελέγξουμε τις κινήσεις και τη στάση του σώματός μας όταν κοιμόμαστε. Για να μειώσεις τις πιθανότητες να κοιμηθείς πάλι μπρούμυτα –αν και ξεκίνησες ανάσκελα- ακολούθησε αυτά τα tips:

  • Άλλαξε τις συνήθειες που έχεις πριν τον ύπνο. Αν για παράδειγμα διαβάζεις μερικές σελίδες από ένα βιβλίο πριν κοιμηθείς, δοκίμασε αντί για αυτό να ακούσεις για λίγο χαλαρωτική μουσική.
  • Βάλε μαξιλάρια δεξιά κι αριστερά από τα πλευρά σου, ώστε να μην είναι εύκολο να γυρίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Δοκίμασε να πέσεις για ύπνο στο πλάι –εάν δεν βολεύεσαι ανάσκελα. Κλείστε τα μάτια και σκέψου ότι κοιμηθείς καλά και απολαυστικά χωρίς να γυρίσεις
Διαβάστε Επίσης  11 Σεπτεμβρίου: Σήμερα γιορτάζουν...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *