Σε ποιά ποσότητα το αλκοόλ ανακουφίζει από τους χρόνιους πόνους

Πολλοί άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από χρόνιους
πόνους καταφεύγουν στην κατάχρηση αλκοόλ, καθώς με αυτό τον τρόπο ανακουφίζονται.

Το γεγονός επιβεβαιώνει νέα μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Γκρίνουϊτς και το King’s College του Λονδίνου, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας αλκοόλ καταπολεμά τον πόνο και αυξάνει την αντοχή σε αυτόν περισσότερο απ’ ό,τι τα κοινά παυσίπονα.
Οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από 404 πάσχοντες από χρόνιο πόνο, διαπιστώνοντας πως όταν αποκτούσαν επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους ίσα με 0,08% παρουσίαζαν «μικρή αύξηση στην αντοχή στον πόνο» και «μέτρια έως υψηλή μείωση στην ένταση του πόνου».

Επίπεδα αλκοόλ 0,08% αποκτά κανείς όταν πίνει 3-4 κλασικές μονάδες αλκοόλ. Μια μονάδα αλκοόλ είναι ίση με ένα ποτηράκι κρασί των 125 ml ή ένα μικρό ποτήρι μπύρας των 300 ml.

Όπως γράφουν στο άρθρο τους, οι εθελοντές είχαν συμμετάσχει σε 18 προγενέστερες μελέτες για τον χρόνιο πόνο, οι οποίες είχαν συγκρίνει τις επιδράσεις της κατανάλωσης αλκοόλ, σε σύγκριση με την μη κατανάλωση, σε 13 τεστ αντοχής στον πόνο.

Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στον πόνο των εθελοντών ήταν παραπλήσιες με εκείνες που παρατηρούνται όταν κάποιος παίρνει οπιοειδή αναλγητικά, όπως η κωδεΐνη και πιο ισχυρές από εκείνες που παρατηρούνται με τη λήψη παρακεταμόλης, υποστήριξε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τρέβορ Τόμπσον, λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουϊτς.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πίνει κανείς για να αντέξει τους πόνους του, έσπευσε να επισημάνει, διότι ανεξάρτητα από την αιτία της κατανάλωσης, γεγονός παραμένει ότι το πολύ αλκοόλ έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, είπε.

Διαβάστε Επίσης  «Ο κορονoϊός δεν θα είναι ποτέ ξανά αυτό που ήταν» - Θα χρειαστεί νέος εμβολιασμός για την παραλλαγή Έρις;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *